Vukovarsko-srijemska

1. INTEGRIRANA I INTERKULTURALNA OSNOVNA ŠKOLA U VUKOVARU

Predstavljen projekt prve multikulturalne škole u Vukovaru

S početkom nove školske godine 2017./2018. u Vukovaru se otvara prva integrirana i interkulturalna Osnovna škola "Dunav", koja će u prvoj godini djecu u predškolu i prvi razred osnovne škole, najavljeno je na predstavljanju projekta "Osnivanje interkulturne škole u Vukovaru" na kojemu je u ponedjeljak u Vukovaru bio i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.

Ministrar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić   FOTO:Matija Djanjesic / CROPIX
Piše: HINA

"Ponuđen je jedan novi kurikulum za ovu školu koji će se od sljedeće školske godine voditi kao eksperimentalni i koji ima puno novih sadržaja", rekao je ministar Barišić i dodao kako će novu školu pohađati djeca čiji roditelji pokažu interes za ponuđene programe.

Riječ je, kako je objasnio, o multikulturnim sadržajima vezanim uz zavičajnu kulturu, jezik i običaje. "U kurikulum je uveden novi predmet u okviru kojega će se od prvoga do osmoga razreda po dva sata tjedno proučavati, uz sadržaje hrvatskog jezika, i pisma nacionalnih manjina, ne samo srpske nacionalne manjine, već i svih drugih", dodao je.

Ministar Barišić podsjetio je kako je osnutak te škole potaknuo Nansen centar za dijalog iz Osijeka prije 13 godina uz financijsku potporu norveške Vlade i Europskoga gospodarskog foruma, a vukovarske gradske vlasti donijele su odluku o njezinu osnutku krajem prošle godine.  

Na pitanje novinara je li u projekt uključena i srpska zajednica u Vukovaru, odgovorio je potvrdno i dodao da  je član ekspertne skupine bio i predsjednik Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac, koji je podupro osnutak škole.

Po riječima vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave, gradske vlasti dale su potporu projektu iako su, priznao je, još dijelom skeptične glede njegove uspješnosti.

"Vrlo smo oprezni jer smo kao Vukovar specifična sredina i trebalo je puno takta i truda da bismo postigli razinu odnosa koja je u gradu i naravno da nam je strano sve ono što ne znamo kako će završiti. To je za razumjeti", rekao je.

"Ne volimo kada se u Vukovar dođe na jedan dan, da neka izjava i onda ode iz Vukovara, a građani Vukovara snose posljedice takvog čina", istaknuo je Ivan Penava. 

 Privremeni ravnatelj škole Zlatko Hegeduš rekao je kako se školski program oslanja na nacionalni kurikularni program Republike Hrvatske.

"Nastava će biti kompatibilna s obrazovanim sustavom, a uvest će se i predmet zavičajna kultura, jezici i pismo koji se neće ocjenjivati, ali će pomoći učenicima da steknu određene vještine razmišljanja. Također, predmeti će biti obogaćeni, a provoditi će se i izvannastavna aktivnost vezana uz kulturnu baštinu zavičaja", rekao je Hegeduš.

Na predstavljanju projekta bila je i veleposlanica Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Astrid Versto.


(Hina)