Lokalni izbori 2017

PROCURILA ANKETA, TKO JE NARUČITELJ?

Bitka za Osijek: Vrkić uvjerljivo vodi, Vulin i Šojat u mrtvoj utrci za drugi krug!?

Redovitom praksom ispitivanja javnog mnijenja izborni stožeri pojedinih kandidata ispituju svoju popularnost i trendove kako bi mogli povući daljnje političke i taktičke poteze. Iz nekoliko različitih političkih izvora, ali i na e-mail naše redakcije stigla je jedna od takvih internih predizbornih anketa relevantnog uzorka od 700 ispitanika.

Iz nekoliko različitih političkih izvora, ali i na e-mail naše redakcije stigla je anketa relevantnog uzorka od 700 ispitanika
Piše: Republika.eu / I.T.

Neposredno nakon posljednjih anketa objavljenih na RTL-u i Novoj TV mogao se naslutiti trend promjena koji koincidira sa rezultatima ove ankete.

Sučeljavanja donijela promjene u trendovima javnog mnijenja

Već na televizijskim sučeljavanjima kandidata za gradonačelnika mogla se iščitati nadolazeća promjena trendova sukladno broju odigranih političkih utakmica.

Ipak je stanovito političko iskustvo sadašnjeg i bivšeg gradonačelnika, Vrkića i Đapića kao i mlađih, ali ipak politički potkovanih Vulina i Šimića dolazilo do izražaja u odnosu na manje iskusnu kandidatkinju HDZ-a Ivanu Šojat. Vrkić i Šimić su na sučeljavanjima bili sasvim stabilni, dok su Vulin i Đapić (posebno potonji) bili u blagoj, ali konstantnoj ofenzivi.

Sukladno takvom političkom djelovanju i ponašanju na TV sučeljavanjima, rezultati ove anonimne ankete dodatno dobivaju na težini, pa je možemo smatrati relativno vjerodostojnom.

Vulin i Šojat vode mrtvu trku za ulazak u drugi krug

Prema njoj, gradonačelnik Vrkić zadržao je značajnih 30 % potpore, dok se promjena podrške događa u borbi za drugo mjesto između kandidata HDSSB-a Vulina i kandidatkinje HDZ-a Ivane Šojat. Krajem ožujka i početkom travnja HDZ-ova kandidatkinja imala je stabilnu prednost pred frakcijskim sukobima ''izranjavanim'' HDSSB-ovim kandidatom Vulinom. 

Čini se da se HDSSB ipak konsolidirao, unatoč nedostatku vlasti i novim okolnostima smanjenog broja ''prolaznih'' fotelja, dok u HDZ-u i dalje ne jenjava frakcijski sukob županijskog HDZ-a i stožera okupljenog oko Ivane Šojat. Niti arbitriranje iz zagrebačke središnjice HDZ-a, o čemu je naš portal već pisao, nije pomoglo stabilizaciji narušenih odnosa vidljivih iz jasne distinkcije kandidata na gradskoj i županijskoj listi, po modelu ''naši i vaši''. 

Prema ovoj svježoj, ali ipak neslužbenoj anketi, Vulin i Šojat vode mrtvu trku za ulazak u drugi krug, oboje sa oko 15% podrške birača. Naprotiv, Vulin dobiva 15.1 %, dok Šojat ima 14.2% iako je razlika debelo unutar okvira statističke pogreške. Kandidat MOST-a Miroslav Šimić može računati na desetinu birača, a iznad ''praga'' su i Anto Đapić sa 6,2 % i nezavisna kandidatkinja Snage Slavonije i Baranje Danijela Lovoković sa 5,1 %.

Iako do nas dopiru posredne informacije kako je ova anketa "procurila" iz stožera Ivice Vrkića, ipak ne možemo sa stopostotnom sigurnošću potvrditi naručitelja ankete. Također, svaka anketa je podložna matematičkim manipulacijama raspodjele neodlučnih birača i statističkom pogreškom. 

Ankete uobičajeno prikazuju trenutno stanje, ali i promjenama podložan trend popularnosti kandidata za čelnu funkciju grada Osijeka. U konačnici, jedina mjerodavna anketa slijedi za točno dva tjedna - prvi krug lokalnih izbora.