Politika

SLUŽBENA POTVRDA NOVOG PREDSJEDNIKA SABORA

Jandroković: Radit ću na očuvanju ustavnih vrijednosti

Novoizabrani predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je u svom nastupnom govoru u petak kako se obvezuje da će kao prvi među jednakima raditi na očuvanju temeljnih ustavnih vrijednosti, političkog pluralizma, vladavine prava, zaštite ljudskih i manjinskih prava kao i međusobnog uvažavanja i etičnosti u postupanju

Gordan Jandroković, novoizabrani predsjednik Sabora   FOTO: Cropix
Piše: Hina

"Želio bih vam se zahvaliti na povjerenju kako onih koji su bili 'za' tako i onima koji su bili protiv kao i onima koji su napustili sabornicu prilikom glasovanja", rekao je Jandroković.

Čast je to, kazao je, i odgovornost u trenutku složenih političkih okolnosti koje traže razboritost, smirenosti i odgovornost.

"Izborom predsjednika Sabora stvoreni su uvjeti za kontinuitet rada ovog visokog doma koji je oduvijek središnje mjesto hrvatske državnosti, političke stabilnosti i demokratskog legitimiteta izabranih zastupnika. Ovo je prvi korak i očekujem da će po okončanju lokalnih izbora predsjednik Vlade u skladu s Ustavom i zakonom predložiti Hrvatskom saboru nove ministre. Time će se stvoriti uvjeti za još snažniji nastavak ispunjavanja uvjeta iz programa Vlade", rekao je Jandroković.

"Nakon pobjede u Domovinskom ratu i međunarodnoj afirmaciji ulaskom u EU i NATO, a sjećajući se djela prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, danas smo pred novim izazovima u bitno izmijenjenim međunarodnim okolnostima", rekao je.

Zastupnike je pozvao da se okupe oko zajedničkih ciljeva s posebnim naglaskom na političku stabilnost. Apelirao je na odgovornost, uvažavanje, toleranciju, prihvaćanje razlika, izbjegavanje uvredljivog govora. 

"Da budemo korektni jedan prema drugome i time ćemo poslati najbolju poruku javnosti", zaključio je Jandroković i zaključio zasjedanje.