Ostalo

PORAST OD 22 POSTO U ODNOSU NA PROŠLU GODINU

Tijekom prva četiri mjeseca ostvareno 4,7 milijuna turističkih noćenja

Prema prvim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), tijekom prva četiri mjeseca u Hrvatskoj je ostvareno 1,7 milijuna dolazaka i 4,7 milijuna noćenja.

Ilustracija   FOTO:Duje Klaric / CROPIX
Piše: Media Servis

U usporedbi s istim razdobljem prošle godine riječ je o porastima u dolascima za 22 posto te u noćenjima za 26 posto.

„Rast turističkog promet prvenstveno u pred i posezoni iznimno je bitan za povećanje konkurentnosti turizma te poticanje na aktivno poslovanje tijekom dužeg perioda u godini što pridonosi razvoju lokalnih sredina, ali i razvoju cjelokupnog hrvatskog gospodarstva. Ovi rezultati pravi su pokazatelj da Hrvatska postaje sve prepoznatljivija kao cjelogodišnja destinacija, te da svojom ponudom i atraktivnim manifestacijama privlači sve veći broj gostiju van glavnog djela turističke godine. Iznimno sam zadovoljan činjenicom što su brojne aviokompanije ove godine uvele nove aviolinije putem kojih su se hrvatske destinacije bolje povezale sa zemljama diljem svijeta, posebice Velikom Britanijom, Skandinavijom, Francuskom, Španjolskom, ali i Kanadom što doprinosi ovako dobrim ostvarenim rezultatima“ izjavio je ministar turizma Gari Cappelli nadodavši kako vjeruje da će interes za Hrvatskom i dalje rasti te da ćemo na kraju godine bilježiti rast turističkog prometa iznad europskog prosjeka.

Promatrajući samo mjesec travanj, ostvareno je 935 tisuća dolazaka i 2,8 milijuna noćenja. U usporedbi s travnjem prošle godine riječ je o porastima u dolascima za 38 posto te u noćenjima za 48 posto. Od ukupnog broja dolazaka i noćenja strani turisti su ostvarili 785 tisuća dolazaka (+45 posto) i 2,4 milijuna noćenja (+54 posto), a poraste bilježe i domaći turisti s rastom od 11 posto u dolascima i 23 posto u noćenjima.

U travnju je najviše noćenja ostvareno u Istri (847 tisuća noćenja), Kvarneru (441 tisuća noćenja) i Splitsko-dalmatinskoj županija županiji (391 tisuća noćenja). Slijede Dubrovačko-neretvanska županija s 389 tisuća noćenja, Zadarska s 205 tisuća noćenja, Zagreb sa 173 tisuće noćenja, Šibensko-kninska sa 120 tisuća noćenja te Ličko-senjska županija s 55 tisuća noćenja. Na kontinentu je najviše noćenja ostvareno u Krapinsko-zagorskoj županiji s 25 tisuća noćenja te u Karlovačkoj s 23 tisuće noćenja. Najviše noćenja su ostvarili turisti iz Njemačke (435 tisuća noćenja), Slovenije (334 tisuća noćenja), Austrije (317 tisuća noćenja), Italije (162 tisuća noćenja) i UK-a (127 tisuća noćenja), dok su domaći turisti u travnju ostvarili 390 tisuća noćenja.