Osječko-baranjska

KAKVA JE SUDBINA OSJEČKE KULTURE NAKON IZBORA?

Đapić optužuje: HDZ i Ivana Šojat nemaju politički utjecaj spriječiti omalovažavanje HNK. Šojat: Odgovorni su župan i gradonačelnik!

Osječko Hrvatsko narodno kazalište odlukom aktualne Vlade, točnije Ministarstva kulture, ostalo je bez prijeko potrebnih 600 000 kuna koje su mu odlukom već bile dodijeljene od strane tog istog ministarstva nekoliko mjeseci ranije. Podsjetimo, ministar Hasanbegović donio je odluku kojom stimulira rad osječkog narodnog kazališta sa 600 000 kuna, dok je nova ministrica HDZ-a Nina Obuljen odluku stornirala i ta sredstva proslijedila drugim gradovima.

Đapić optužuje: HDZ i Ivana Šojat nemaju politički utjecaj spriječiti omalovažavanje HNK. Šojat: Odgovorni su župan i gradonačelnik!   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / I.T.

OMALOVAŽAVANJE OSJEČKE KULTURE: Unatoč izvrsnim rezultatima ministrica Obuljen oduzela ''Hasanbegovićevih'' 600 000 kuna osječkom kazalištu

Osijek postaje žrtva takve paradoksalne odluke isključivo zbog kolopleta frakcijskih i ideoloških sukoba unutar nacionalnog HDZ-a, odnosno netrepeljivosti referendumski popularnog bivšeg ministra Hasanbegovića i njegove nasljednice Nine Obuljen bliske aktualnom premijeru Plenkoviću. Ovakvom odlukom ministarstva ponizilo je cjelokupnu osječku kulturu, pa se nameće pitanje zbog čega se vrlo uspješno kazalište nalazi na financijskoj periferiji? Ovu značajnu temu u jednoj je televizijskoj emisiji otvorio kandidat za gradonačelnika Anto Đapić povodom nedavnog napada Ivane Šojat na Zlatka Hasanbegovića. Prema njegovom mišljenju u spletu političkih lobija i frakcija, osječki i osječko-baranjski HDZ nije pokazao unutarstranačku težinu.

IVANA ŠOJAT: Mogla sam reagirati isključivo kao zaposlenica kazališta
ĐAPIĆ: Nisu bitne formalne ovlasti, već je bitan politički utjecaj kojeg lokalni HDZ-ovci nemaju

Kontaktirali smo oba aktera ove priče, ujedno i predizborna takmaca za gradonačelničku funkciju, Ivanu Šojat i Antu Đapića. Kandidatkinja HDZ-a nam je prezentirala svoje viđenje ovog problema, za kojeg se ne osjeća odgovorna: 

''Ministrica kulture svojim je potezom teško i nepravedno oštetila HNK u Osijeku koje posljednjih sezona niže uspjehe na nacionalnoj razini i osvijetlava obraz našega grada. Na njezinu odluku mogla sam u datim okolnostima reagirati isključivo kao zaposlenica kazališta, odnosno urednica kazališnih izdanja'', rekla je u izjavi za naš portal Ivana Šojat.

Bivši gradonačelnik Đapić nikako ne prihvaća ovakvo obrazloženje kandidatkinje HDZ-a, pomalo zaoštrava i nameće odgovornost Ivani Šojat i ministarstvu: 

''Osječkom HNK aktualna ministrica Obuljen je ''apcigovala'' (op.a., oduzela) 600.000 kuna dodijeljenih od strane ministra Hasanbegovića i praktički proslijedila Frljićevoj Rijeci i njegovim provokacijama! Posredno sam prozvao kandidatkinju Ivanu Šojat očekujući njen angažman oko tako važnog pitanja. Njenu argumentaciju da ona nema ovlasti spriječiti ovu odluku, jednostavno ne prihvaćam. Nisu bitne formalne ovlasti, već je bitan politički utjecaj.''

Smeta mu i što se svi HDZ-ovci, pa i ona vole pozivati na odnos s njihovom vladom: ''Kada treba riješiti probleme ovakve vrste onda se vidi razlika teorije i neuspjeha u praktičnom djelovanju. Od gospođe Šojat sam očekivao reakciju kao zaposlenice, također i kao stranačke kolegice ministrice Obuljen. Mogla je telefonski riješiti mnogo toga za naš HNK'', u dahu izgovara bivši gradonačelnik.

Odgovorni su župan i gradonačelnik. Reagirati je mogao intendant i to službenom žalbom na odluku o financiranju

Kandidatkinja Šojat tvrdi da formalnu odgovornost snosi intendant Šnajder, gradonačelnik Vrkić i župan Šišljagić: 

"Hrvatska je pravna država i postoje pravni mehanizmi koji omogućavaju reagiranje na nanesenu nepravdu, a kako bi se ona ispravila. Reagirati je mogao intendant i to službenom žalbom na odluku o financiranju. Jednako tako, službeno su mogli reagirati i dosadašnji župan i gradonačelnik. Mogli su uputiti prosvjednu notu i pozvati na sastanak. Da sam gradonačelnica, do ovako čega ne bi ni došlo, budući da bih se od samoga početka zalagala za svoje kazalište. Jednako tako: i Grad i županija bi trebali nagrađivati uspjehe kazališta, a ne se njime, kao osnivači, neprestano "natezati" u političke svrhe, sve kako bi pokazali "tko je jači" - tomu smo mogli svjedočiti tijekom "intendantske krize", 2014.", rekla je u izjavi za naš portal Ivana Šojat.

Anto Đapić tvrdi da unatoč tome što ne participira u vlasti, ipak i danas umije izvojevati sredstva i odluke na razini državne vlasti:

''Gradonačelnik i ja kao predsjednik Gradskog vijeća smo dogovorili tih 600 000 kuna s vrlo kooperativnim ministrom Hasanbegovićem''.

Na naše pitanje jesu li oni izlobirali ta sredstva, ipak iskreno priznaje da to i nije bilo potrebno s obzirom na Hasanbegovićevu dobru volju. Štoviše, smatra da je prema razgovorima trebalo biti još sredstava za HNK od strane ministra. Naglašava da je i poslao prosvjedni dopis ministrici Obuljen.

Dok sam bio gradonačelnik pokazao sam kako se lobira političkim utjecajem. Imali smo Porin, koncert Bryan Adamsa i utemeljili smo Arheološki muzej kojeg je Milanovićeva Vlada prestala financirati

Nadalje, ne propušta napomenuti kako je u svom mandatu političkim utjecajem pokrenuo grad Osijek, a iz sfere kulture organizirao dva puta Porin, koncert Bryana Adamsa, a posebno je ponosan što je utemeljio arheološki muzej na Trgu Sv. Trojstva kao samostalnu kulturnu ustanovu koju je financirala Vlada. Podsjeća i da je prethodno u toj zgradi riješio devet stanara što je vrlo kompleksan proces. 

''Stvorili smo reprezentativan muzej, pa je Milanović ukinuo status samostalne kulturne ustanove i pripojio ga Muzeju Slavonije i Baranje što je nedopustivo''. 

Revoltiran maćehinskim ponašanjem centralnih državnih vlasti prema Osijeku iznosi podatak kako Dubrovačke ljetne igre dobivaju 5,5 milijuna, a Osječko ljeto kulture financira grad Osijek samostalno. U posljednje 3 godine OLJK je dobio svega 140 tisuća kuna, dok zadnju godinu nije bilo ni jedne kune. 

"Dok se priča o silnim milijardama za Slavoniju, ja bih zamolio da za početak vrate 600.000 kuna koje je našem kazalištu oduzela Nina Obuljen!", zaključio je Anto Đapić.

Kakav status će imati osječka kultura nakon lokalnih izbora zaista je teško predvidjeti. Ova tema od iznimne važnosti testira trenutačni odnos Vlade prema Osijeku i Slavoniji. Podsjetimo da grad Split ima dva muzeja koji imaju status samostalne muzejske ustanove koje financira Vlada, dok slavonska metropola Osijek nema više niti jedan nakon odluke o ukidanju Arheološkog muzeja.