Gost komentator

FOTOGRAFIJA KOJA JE UZBURKALA JAVNOST

Prof. Bosanac: Dijele grah, a nisu još shvatili da je puno više gladnih građana nego što si ti politički mediokriteti mogu i zamisliti

"Gledam neke gradonačelnika/e kako dijeli/e porcije graha i uživa misleći da su to njegovi birači na nadolazećim izborima za lokalnu (regionalnu) samoupravu. Uh!", napisao je među ostalim prof. Bosanac komentirajući fotografiju koja od jučer kruži društvenim mrežama, na kojoj građani prvosvibanjski grah konzumiraju čak i na kantama od smeća. "Dijele "prvosvibanjski/majski" grah, a nisu još shvatili da je puno više gladnih građana nego što si ti politički mediokriteti mogu i zamisliti", dodao je.

Prvosvibanjski grah ljudi su jeli čak i s kanti za smeće   FOTO:STV
Piše: Prof. Nedeljko Bosanac


Osvrt profesora Bosanca prenosimo u cijelosti:

Mislav Kontić je objavio sliku "prvomajskog/svibanjskog graha" što ga građani konzumiraju na kantama od smeća. Posve prihvaćam sve(!) psovke što ih je napisao kao komentar. U mojim mislima odzvanjaju i moje psovke ali one nisu za objavljivanje. Teške su i šokantne! Mislav Kontić je dodao da i nije bilo dovoljno graha za sve. Zamislite, dijele "prvosvibanjski/majski" grah, a nisu još shvatili da je puno više gladnih građana nego što si ti politički mediokriteti mogu i zamisliti. 

Kako bi i mogla ta politička bulumenta shvatiti činjenicu što je glad jer njima je dobro. Oni dijele porcije graha na način da opet za praznik rada taj grah kuhaju zaposlenici koji ne mogu odbiti tu radnu zadaću, usprkos što je prvisvibanja/maja i njihov praznik. 

Gledam neke gradonačelnika/e kako dijeli/e porcije graha i uživa misleći da su to njegovi birači na nadolazećim izborima za lokalnu (regionalnu) samoupravu. Uh! 

Sjetih se kako je jedan gradonačelnik uvjeravao javnost da je smirio prethodno stanje tenzija u Gradu. Istodobno, ne mogu zaboraviti njegovu matematiku(?) da se iz Osijeka nije nitko iselio zbog neimaštine i gladi i da je u gradu još uvijek isti broj stanovnika. Upozoravao je da su to pretjerivanja.

Kad, eto mobitelom slika i dokumentira građane kako jedu prvomajski/svibanjski grah na kantama za smeće. Ne smetaju njima niti te kante, niti spoznaja da su to kante za smeće. Kakva ironija! 

Nikome od te političke bulumente niti na pamet ne pada da se desetke tisuća npr. Osječana pomalo već na prvomajski/svibanjski odmor vraćaju u njihov grad iz Irske, Njemačke i drugih država. Gledaju te prizore i ti nekadašnji stanovnici Osijeka i komentiraju, eto razloga zašto sam/smo otišao/li. Spasio sam sebe i svoju obitelj takvih prizora i prvomajskog/svibanjskog graha. Došli su na odmor posve drugih pogleda, toliko udaljenih i od kontajnerske prakse što je upravo gledaju. Nije njima smetalo što je bilo jako vruće. Poveću pozornost privlačili su upravo ti građani što jedu taj grah na kantama za smeće. Pomalo su i ti naši Osječani postali Irci i pokušavaju iznova prihvatiti stanje u nekada i njihovom Osijeku. 

Politička struktura šeta i na osječkoj Copacabani i u svakom tom nesretnom građaninu/umirovljeniku i radniku vide potencijalnog birača. Ma, gradonačelnik je njemu i inima podijelio prvosvibanjski/majski grah. Eto zgodne prigode da se toj političkoj bulumenti vrati pokazana dobrota i skrb na način da se na biračkom mjestu sjete tko im je grah dao. Mnogi su u redu čekali i gurali se da im osobno taj grah da njihov gradonačelnik. Tko tada razmišlja da je Osijek urbano i gospodarstveno devastiran. Ma, dajte molim vas!