Gost komentator

KOMENTAR TJEDNA ANTONIJE TOMASOVIĆ

Afera Agrokor srušila i Most

I tek kad smo pomislili da je afera oko Agrokora malo splasnula, premda smo znali da ćemo njene posljedice itekako osjetiti, to se već proteklog tjedna i dogodilo. Došli smo do krize vlasti, jer se premijer Plenković nije želio odreći ministra Marića, pa se umjesto njega riješio tri Mostova ministra koja su bili za Marićevu smjenu.

Božo Petrov   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Antonija Tomasović / STV

Podsjećamo, Mostovci su kazali kako Marić treba otići zbog svoje povezanosti sa Agrokorom. Naime, Marić je od 2012. do 2016. godine bio u Agrokoru jedan od izvršnih direktora za Strategiju i tržište kapitala.

A na tu temu oglasio se jučer u Saboru i Mostovac Nikola Grmoja. Uz ostalo, kazao je kako od 2007. godine porezna nije bila u nadzoru Agrokora! Niti jedan ministar od tada do danas nije poslao poreznu u tvrtku vrijednu milijarde!

Oglasio se i Petrov koji je kazao da će Ivan Kovačić i ostali ministri podnijeti ostavke danas (petak). 

"Neka Plenković dokaže da ima većinu. Plenković i Marić štite kriminal u Agrokoru Mi želimo pokazati tko je srušio ovu vladu i na koji način se prikriva afera u Agrokoru", kazao je uz ostalo Petrov.  

I događalo se još puno toga, prozivalo Plenkovića da pokaže koliko ima ruku, Orepića za izazivanje državnog puča, ili bolje rečeno proliveno je poprilično žuči, a što nas sve još čeka ostaje tek vidjeti. No, najgore od svega je što ćemo to u narednim tjednima morati gledati i slušati svjesni da ovdje malo tko nešto čini za dobrobit nas običnih građana, već će se ponovo, po tko zna koji put, očito štiti neki kao viši interesi, odnosno pozicije i debeli bankovni računi.  

Osijek više nema "epitet" grada slučaja, već grada odlazaka

Da su izbori sve bliže moglo se proteklog tjedna itekako osjetili  i u gradu na Dravi.

Tako su se još neki odlučili kandidirati za gradonačelnika, a krenula su i prva sučeljavanja.

E to je bilo zanimljivo gledati, jer uz ostalo, doznali smo kako su nam svi političari dobri i pošteni i kako svi rade na dobrobit grada Osijeka i građana. Ne znam samo kako smo se onda našli ovdje gdje smo.

Čulo se kako Osijek više nije grad slučaj što je nekada bio, no nama se čini da je veći slučaj nego ikada do sada. Jer, živimo u gradu koji je postao grad odlaska, grad u kojem je većina lokala u samom središtu grada prazna, gdje su navečer ulice puste, ali su zato sve duži redovi ispred socijalne samoposluge,  grad u kojem se malo tko više smije od srca i sve to, nažalost, od Osijeka čini grad slučaj, koji je stigao tako daleko da ga u ostalim dijelovima Lijepe naše žale, a valjda nema ništa gore nego kad te žale.

No, vratimo se sučeljavanjima kandidata za gradonačelnika. Čulo se na njima što ne valja i što bi trebalo popraviti.

Svi su uglavnom tvrdili da je u Osijeku u najlošijem stanju gospodarstvo i najveći problem je odlazak, no puno konkretnih projekta i rješenja kako tome stati na kraj baš i nije bilo.

Đapić grad spašavao od komaraca, a Vanek želi grad bez straha

Uz ostalo Anto Đapić kazao je kako je on kao gradonačelnik zahvaljujući dogovoru sa Sanaderom spasio Osijek od komaraca i to na čak dvije godine.

Ivana Šojat kazala je da Osijeku nedostaje ono što je činilo grad te kako se mora  prestati sanirati nastalu štetu i okrenuti se korijenu od kuda nastaje šteta. Dodala je i kako je Osijek bio mali Beč te će kultura pokrenuti i turizam i društveni život.

Danijela Lovoković, kandidatkinja Snage Slavonije i Baranje, Osječane planira vratiti u grad novim radnim mjestima.

"U svojoj kampanji ne planira se vraćati u prošlost, već se okrenuti budućnosti. Moj program su Osječani s osmijehom na licu", kazala je Lovoković.

Miroslav Vanek pak predstavio je svoj projekt "Misija Osijek", i istaknuo kako grad mora postati najpoželjniji grad za život i biznis i grad bez straha. Kritizirao je rad aktualnog gradonačelnika, rekavši kako je Vrkić došao na mjesto gradonačelnika kao umirovljenik i umirovio cijeli grad.

Nažalost, nemamo kristalnu kuglu kako bi znali je li oni koji se žele kandidirati za gradonačelnika uistinu misle ono što kažu i imaju li snage to i izvršiti, ali ono što možemo znati je kakvo nam je trenutačno stanje u gradu, te kakvo je bilo u prošlosti.

Aktualni gradonačelnik Ivan Vrkić, po onome što se moglo čuti na sučeljavanjima, grad i ne vidi tako loše. Pa je tako uz ostalo kazao je od lijevoga do desnoga pomirio  suprotnosti i pokazao da smo civilizirani grad. Kazao je  Vrkić i kako  Osijek nije mrtav i grad beznađa. Ima velike uspjehe i u Sportu, IT industriji.

Svoju kampanju temeljit će na gospodarskom rastu koji planira postići nastavljanjem razvoja poduzetničkog duha, poglavito u IT sektoru koji postiže odlične rezultate u tom gradu.

"Ne možete sve napraviti u 4 godine. U 8 bih to mogao", kazao je na sučeljavanju Vrkić.

A za sve ono što ne valja u gradu, kao i prije četiri godine, Vrkić je prozivao bivšu gradsku vlast, vraćao se i 20 godina unazad, uspio i vrijeđati kandidata HDSSB-a Dragana Vulina.

Tako je, uz ostalo, kazao da Vulin pripada stranci koja je 20 godina vladala Osijekom i ostavila ga u rasulu. I on se sad pojavljuje kao novo lice. On je novo lice, ali je nastao u laboratoriju HDSSB-a i prikazuje se kao da nije odgovoran za onim što je bilo prije.

NK Osijek je procvjetao, ali tek kada su ga kupili Mađari

I tako je, bar u tome, Vrkić ostao dosljedan sebi te kao i prije 4 godine za sve što ne valja okrivio one koji su bili prije njega. No, čini se da ipak ima djelomičnu amneziju na prethodne 4 godine, kada očito nije napravio baš puno. Premda se unatoč tome Vrkić itekako hvalio, i to među ostalim i Nogometnim klubom Osijek koji je procvjetao. I je, ali od trenutka od kada više nije u vlasništvu grada Osijeka, već Mađara. 

Hvalio se gradonačelnik Vrkić i kako je naše kazalište najbolje nacionalno kazalište u Hrvatskoj, al i tu zaboravio da je prije par godina upravo on bio taj koji je podnosio kaznenu prijavu protiv intendanta Božidara Šnajdera te da nije isplatio plaće kazalištarcima, zbog čega su mu oni i upali na sjednicu Gradskog vijeća, te u grad stigli i sindikalisti kako bi otkrili što se događa. Zaboravio je i da je on, kao i političke opcije koje su stale iza njega, bile i protiv, sada hvaljenog Šnajdera, kojem nije htio dati potporu za još jedan mandat.

I puno je još sličnih primjera i previše. Ipak, nismo mi tu da sudimo. To ostavljamo građanima!