Lokalni izbori 2017

POSLJEDICE "LEX VLAHUŠIĆA"

Do petka poslijepodne oko 580 elektronskih zahtjeva za izborne potvrde iz kaznene evidencije

Do petka poslijepodne oko 580 potencijalnih kandidata na predstojećim lokalnim izborima zatražilo je potvrdu iz kaznene evidencije putem elektronske aplikacije, dok je preko sudova predano oko 1.130 takvih zahtjeva, doznaje se u Ministarstvu pravosuđa.

Ilustracija   FOTO:Screenshot
Piše: Hina

U ministarstvu podsjećaju da je za potrebu kandidiranja na lokalnim izborima 2017. u sustavu "e-Građani", dostupna nova aplikacija "e-Kaznena" koja omogućuje predaja zahtjeva i dobivanje digitalno potpisane potvrde, odnosno uvjerenja iz kaznene evidencije.

Ako se podnositelj zahtjeva ne nalazi u kaznenoj evidenciji, u roku od nekoliko sekundi nakon podnošenja zahtjeva u osobni korisnički pretinac podnositelja bit će dostavljeno digitalno potpisana potvrda da se ne nalazi u kaznenoj evidenciji.

Ako se podnositelj zahtjeva nalazi u kaznenoj evidenciji, najkasnije u roku od tri dana nakon podnošenja zahtjeva u osobni korisnički pretinac podnositelja bit će dostavljeno digitalno potpisano posebno uvjerenje Ministarstva pravosuđa.

Potvrde i uvjerenja iz kaznene evidencije dobivene putem sustava e-Građani izdaju se bez fizičkog potpisa i pečata jer su digitalno potpisane te su jednako valjane kao potvrde ili uvjerenja izdana na sudovima, kažu u ministarstvu.

Na predstojećim lokalnim izborima, sukladno izmijenjenom zakonu nazvanom lex Vlahušić, kandidati prvi put moraju priložiti i potvrdu da se ne nalaze u kaznenoj evidenciji. Ta se potvrda može zatražiti od 20. travnja do 4. svibnja 2017. i oslobođena je plaćanja sudskih i upravnih pristojba.