Politika

BERNARDIĆ: OČITO JE DA VLADIN POVJERENIK ODGAĐA RJEŠENJE DO IZA LOKALNIH IZBORA

SDP uputio u saborsku proceduru prijedlog o osnivanju povjerenstva za Agrokor

SDP je u petak u saborsku proceduru uputio prijedlog odluke o osnivanju istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica koje su dovele do krize u koncernu Agrokor, a iz HDZ-a poručuju da nemaju problema ni sa jednim povjerenstvom pa tako ni s povjerenstvom za Agrokor.

Davor Bernardić   FOTO: Marko Todorov / CROPIX
Piše: Hina

"Danas smo uputili prijedlog odluke o osnivanju istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica u vezi okolnosti nastanka poslovnog koncerna Agrokor, njegove današnje pozicije na tržištu, nastanka njegovih poslovnih problema, uloge regulatora na tržištima vezano za Agrokorove poslovne aktivnosti i okolnosti koje su dovele do aktivnosti vlade prema tom koncernu", rekao je čelnik SDP-a Davor Bernardić na konferenciji za novinare.

Uvjeren je kako je potrebno utvrditi okolnosti tijekom proteklih 27 godina koje su dovele do današnje situacije u Agrokoru.

U ovom trenutku, tvrdi šef SDP-a, ni potpredsjednica Vlade Martina Dalić ni ministar financija Zdravko Marić pa ni sam premijer Andrej Plenković ne uživaju povjerenje javnosti.

"Očito je da vladin povjerenik u Agrokoru smiruje situaciju i odgađa rješenje do iza lokalnih izbora te tako kupuje vrijeme", rekao je Bernardić.

Upravo stoga, nam je obveza i odgovornost kroz istražno povjerenstvo utvrditi gdje je novac hrvatskih građana ali i koje su se poslovne akvizicije događale tijekom zadnjih mjeseci, ustvrdio je.

Da postoji nepovjerenje prema onima koji odlučuju ustvrdio je i Gordan Maras.

"Želimo odgovore je li bilo pogodovanja i sliku kako je nastao problem", naveo je. U svemu, kaže, očekuje i punu potporu Mosta, tim više što je njihov šef Božo Petrov protiv Ivice Todorića podnio kaznenu prijavu.

U dokumentu se, uz ostalo, navodi da istražno povjerenstvo treba utvrditi jesu li kompanije ovlaštene za reviziju obavile svoje poslove revizije poslovanja Agrokora i kompanija u njegovom vlasništvu u skladu sa zakonom i međunarodnim revizijskim standardima.

"Potrebno je ustanoviti je su li godišnji izvještaji Agrokora i tvrtki u njegovom vlasništvu bili realni i u skladu sa standardima ili su prikrivanjem podataka dali krivu sliku javnosti o poslovanju Agrokora i kompanija u njegovom vlasništvu“, stoji u zahtjevu.

Kad je riječ o povjerenju ministru finacija Zdravku Marić, Mars je rekao kako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ima dovoljno elemenata da propita je li bilo sukoba interesa kod kredita koji je dobio od HPB-a.

Bačić: HDZ nema problema ni sa jednim povjerenstvom 

Predsjednik Kluba HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić poručio je u petak kako njegov Klub nema problema s bilo kojim istražnim povjerenstvom, pa ni sa povjerenstvom za Agrokor čije osnivanje traži SDP.

"Odavno sam rekao da Klub HDZ-a nema nikakvih problema s bilo kojim istražnim povjerenstvom. Pogotovo nemamo ništa protiv rasprave o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor. Čekamo prijedlog, zanima nas na koji će se rok odnositi, koje su njegove obveze", rekao je Bačić novinarima.

O svemu će se, najavio je, detaljno očitovati kad vide prijedlog.

Klub HDZ-a nema apsolutno nikakvih zapreka niti razloga da ne bismo raspravljali o svim aspektima krize koja se događa u Agrokoru, poručio je Bačić.