Politika

JEDNOGLASNO I BEZ RASPRAVE

Mandatno imunitetno povjerenstvo: Branimir Glavaš može se vratiti u Sabor

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) pozitivno je odgovorilo na zahtjev Branimira Glavaša (HDSSB) da se ponovno vrati u zastupničke klupe, što znači da će ih napustiti njegov zamjenik Josip Salapić.

Branimir Glavaš   FOTO:Ranko Suvar / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina

Glavaš, kojem mandat miruje od 2. studenog 2016., zatražio je da mu se mandat aktivira kad protekne zakonski rok od šest mjeseci, dakle od 3. svibnja.

MIP je o Glavaševu zahtjevu odlučio pozitivno, jednoglasno i bez rasprave.

Zastupnik ima pravo jednokratno za trajanja mandata staviti mandat u mirovanje, što je Glavaš i učinio, rekao je predsjednik MIP-a Žarko Tušek (HDZ).

Glavaševom odlukom da se vrati u Sabor najelegantnije se rješava prijepor nastao nakon što su se, sada već bivši HDSSB-ovci, Vladimir Šišljagić i Dinko Burić pobunili protiv odluke MIP-a da Glavaša u Saboru zamjeni Salapić.

Šišljagić i Burić upozorili su da je tom zamjenom, kao i 'zelenim svjetlom' koje joj je dao MIP prekršen Zakon o izborima zastupnika koji propisuje da zastupnika mijenja kandidat koji ima više preferencijalnih glasova (u ovom slučaju Šišljagić i Burić imali su ih više od Salapića), a tek ako takvog nema na listi onda zamjenu određuje politička stranka.

Salapić se 3. svibnja vraća na radno mjesto izvršnog direktora za pravne poslove u Hrvatske pošte.