Gost komentator

PROF. BOSANAC O HAJDUKOVIĆEVOJ KANDIDATURI

"Nikako da pokaže da zna zadaće i obveze župana ali i djelovanje i obveze Županije"

Komentirajući kandidaturu SDP-ovog Domagoja Hajdukovića koji će se "natjecati" u utrci za župana Osječko-baranjske županije, prof. Nedeljko Bosanac, među ostalim kaže: "razvidno je da se za nastupajuće izbore mogu natjecati i oni što sebe vide u zrcalu kao političara bez i malo svijesti o činjenici da su oni eksponirani dio stranke koja je suodgovorna za propast Županije, njezinih sela i gradova." "Njima se čini kako nije dosta obnašati mjesto europarlamentarke, saborskuh zastupnika, koalicijskog partnera u aktualnoj gradskoj osječkoj vlasti, direktorskim mjestima u trgovačkim društvima grada i drugo. No, je li se primijećuje rezultate tog njihovog političkog rada? Ili se samo primijetiti može da je njima dobro."

Domagoj Hajduković   FOTO:Emica Elvedji / CROPIX
Piše: Prof. Nedeljko Bosanac

Komentar prof. Bosanca prenosimo u cijelosti:

U Glasu Slavonije (Novosti; na str. 4.) objavljena je kandidatura za župana političara iz našeg slavonskog sokaka koji obnaša zadaću i saborskog zastupnika. Ne smeta meni kao građaninu što taj mladac sjedi u Saboru i povremeno pokušava politički ton podizati na način da se divi sebi. Niti meni smeta što se taj mladac toliko uzdigao motreći svoj lik u iskrivljenom zrcalu. Niti meni smeta to što se njega predstavlja kao možebitnog kandidata za župana, a iza njegovih riječi ne stoji artikulirani program preporoda Osječko-baranjske županije. Stoji samo tlapnja u stilu: "Građani znaju što dobivaju, ne kupuju "mačka u vreći" ni " kosture u ormaru". Taj kandidat se usudi urbi et orbi izdvojiti i javnosti prikazati politički cilj svog operativnog djelovanja kao župana. Tako taj kandidat ističe da će dati besplatne udžbenike osnovnoškolcima, zatim će omogućiti besplatni prijevoz srednjoškolaca, pa će on subvencionirati troškove studentskog smještaja u domovima i etc.

Ma, meni smeta što nikako da taj kandidat pokaže da zna zadaće i obveze župana ali i djelovanje i obveze Županije. Ne smeta meni ta razina oholosti jer razumijem da je ona rezultat neznanja. Ali smeta mi ta želja da se sudjeluje u lokalnoj (regionalnoj) samoupravi, a da se ne navede niti riječ što su i koji razlozi zaostajanja Osječko-baranjske županije?

Kako riješiti njezine zatečene probleme rasta i razvoja. Ili, barem da se taj kandidat potrudio objasniti javnosti/biračima da je on duboko svjestan stanja u županiji, posebno npr. u poljoprivredi, demografiji, zaposlenosti i nezaposlenosti, visokom obrazovanju i sl., kao što je odlazak mladih i cijele obitelji na rad u inozemstvo. Niti riječi o stvarnom stanju. Ali, riječi što ih taj kandidat izgovara pozorno i ozbiljnih lica motre njegovi sudrugovi iza njegovih leđa.

Ukoliko se treba tumačiti što će ti sudrugovi još pokušati uzeti u političkom radu, tada je razvidno da njima nikada nije dosta kumulirati mnoštvo političkih funkcija. Oni hoće još, sve! E, tu je osnovni problem te političke strukture sudrugova. Njima se čini kako nije dosta obnašati mjesto europarlamentarke, saborskuh zastupnika, koalicijskog partnera u aktualnoj gradskoj osječkoj vlasti, direktorskim mjestima u trgovačkim društvima grada i drugo. No, je li se primijećuje rezultate tog njihovog političkog rada? Ili se samo primijetiti može da je njima dobro.

Držim, njima je toliko dobro, u tome što rade, da se niti ne obaziru na posljedice toga rada ali i neznanja. U županiji nestaju na desetine obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, farma, proizvođača mlijeka, mesa i drugo. Gase se farme, nestaje stočno blago, neinvestira se u piljoprivredno-industrijske preradbene kapacitete, po selima i gradovima imovina se prodaje u bescijenje, ljudi napuštaju Županiju, a kandidat za župana želi samo distribuirati proračunska sredstva što ih porezom i prirezima i drugim zahvaćanjima i diobama iz državnog proračuna prikuplja ta teritorijalna politička jedinica.

Razvidno je da se za nastupajuće izbore mogu natjecati i oni što sebe vide u zrcalu kao političara bez i malo svijesti o činjenici da su oni eksponirani dio stranke koja je suodgovorna za propast Županije, njezinih sela i gradova.

Znate, ukoliko bih nastavio dalje pisati o sadržaju njihove bahatosti i neznanja, tada bih morao dokumentirati sve to s mojim programskim vizijama rekonstitucije Osječko-baranjske županije. E, taj sadržaj preporoda rasta i razvoja županije i Regije zadržati ću za neke druge mlade kandidate na nastupajućim izborima koji su pokazali zavidnu želju mijenjati postojeće vlastodršce koji su suodgovorni za propast Osječko-baranjske županije.

Samo s promjenama može se preokrenuti postojeće stanje negativnih trendova i nazadovanja.