Svijet

UOČEN NIZ NEPRAVILNOSTI

Ne smiruju se reakcije nakon referenduma u Turskoj

Na nedjeljnom referendumu u Turskoj na kojem je tijesno izglasano proširenje predsjedničkih ovlasti Tayyipu Erdoganu bilo je oko 2,5 milijuna sumnjivih biračkih listića, ističe Alev Korun, austrijska članica promatračke misije Vijeća Europe. Tursko izborno povjerenstvo poručuje da nije bilo nepravilnosti.

Tayyip Erdoğan   FOTO:Pixybax
Piše: Media Servis

Ne smiruju se reakcije nakon turskog referenduma. Promatračka misija Vijeća Europe već je objavila da referendum smatra nepravednim natjecanjem. Ističu da je medijima dominirala kampanja potpore izmjenama Ustava, dok su uhićenje novinara i zatvaranje medija ušutkavala drugačija mišljenja. Turski predsjednik Erdogan odbacuje sve kritike, te iz Ankare poručuje da kreće s reformama.

"Organizacija pod nazivom OESS mora znati gdje joj je mjesto, ne želimo čuti politički motivirana izvješća. Ova zemlja imala je najdemokratskije izbore kakvi nisu održani ni u jednoj zapadnoj zemlji", poručio je Erdogan. S tijesnih 51 prema 49 posto Turci su prije dana izglasovali širenje Erdoganovih ovlasti - s parlamentarnog sustava prelazi se na predsjednički, pa će Erdogan, između ostalog, moći imenovati ministre. Dok iz Europske Unije pozivaju na suspenziju pristupnih pregovora s Turskom,stotine prosvjednika na ulicama Istanbula osporava rezultate refernduma. Istovremeno, Vijeće nacionalne sigurnosti koje vodi Erdogan predložilo je Vladi tromjesečno produljenje izvanrednog stanja koje je stupilo na snagu nakon neuspjelog državnog udara u srpnju prošle godine.