Gost komentator

GLASAČI PLAĆAJU "GRIJEH STRUKTURE"

Političarima iz našeg slavonskog sokaka dopuštamo da manipuliraju s našim životima

"Jeste li ikada razmislili s kolikom krivnjom i razinom odgovornosti svi sudjelujemo u realnom urušavanju Osijeka, ali i Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema. Je li moguće da nekritički dopuštamo političkim vlastodršcima da iluzijonistički i virtualno prikazuju stvarno stanje u našem gradu i/ili državi. Čak tim političarima iz našeg slavonskog sokaka dopuštamo da manipuliraju s našim životima i da nam iskrivljuju realnu sliku našeg odnosa spram stvarnosti", kaže među ostalim prof. Bosanac u osvrtu na aktualnu političku situaciju i predstojeću predizbornu kampanju.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Prof. Nedeljko Bosanac

Komentar prof. Bosanca prenosimo u cijelosti:

Uskrs je vrijeme kada se svi skupimo oko blagdanskog stola. Razmišljamo li je li će se nakon tih blagdanskih dana nešto promijeniti u našem životu? Jesmo li skrušeno pognuli glave i spustili pogled. Možda nam je neugodno zbog drugih. 

Jeste li ikada razmislili s kolikom krivnjom i razinom odgovornosti svi sudjelujemo u realnom urušavanju Osijeka, ali i Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema. Je li moguće da nekritički dopuštamo političkim vlastodršcima da iluzijonistički i virtualno prikazuju stvarno stanje u našem gradu i/ili državi. Čak tim političarima iz našeg slavonskog sokaka dopuštamo da manipuliraju s našim životima i da nam iskrivljuju realnu sliku našeg odnosa spram stvarnosti. Kako se ta naša iskrivljena slika prepoznaje na osječkim ulicama? Prepoznaje se naš ignorantski odnos prema sugrađanima koji kopaju po kontajnerima i padaju u nesvijest jer su iscrpljeni od gladi. Ti naši sugrađani satima čekaju, u tim strašnim redovima, ispred vrata humanitarnih društava i pučkih kuhinja. Zamislite, ta naša osječka politička vlastodržačka bulumenta je posve neosjetljiva i nameću sebe i svoj način shvaćanja sebe i vlastite uloge u gradu i državi

Mnoštvo mojih sugrađana nisu vidjeli redove te bijedne socijalne slike grada. Mediji su sakrili te užasne slike ali su pompozno prikazali početne sadržaje izbornih programa te političke strukture. Nitko da primijeti i javno iskaže bunt vriskom što upozorava da je ta socijalna i građanska bijeda nastala kao posljedica "grijeha struktura". Dvadesetsedam godina izmjenjuju se jedni te isti na vlasti, oni što su stvorili "grijeh struktura", i konforno plivaju u istom bazenu propasti društva i sustava vrijednosti. Da, sustava vrijednosti. Upravo tih vrijednosti koje su oblikovali i prilagodili sebi i svojima ti isti osječki vlastodršci što snishodljivo prostiru crveni tepih državnim elitama, a prema svojim građanima se odnose neodgovorno, bahato i nadmeno

Ta njihova nadmenost toliko se nadvila u svijest ljudi da se čak građani niti ne usude javno reći da se za nastupajuće izbore nominiraju upravo ti vlastodršci što sebe doimaju "malim Mesijama(?)". Samo što nisu obećali bogatstvo "svima, a ne samo njima". Tu u našoj lokalnoj sredini koriste novac iz gradskog i/ili županijskog proračuna ali i novac nekih bogatuna. Ti bogatuni plaćaju njihovu skupu promidžbu samo da ti politički sudrugovi ostanu na vlasti jer bez te političke bulumente oni bi morali prikazati realno stanje njihovog poslovanja i sučelili bi se s konkurencijom i tržištem. Tako u tom socijetetu politička bulumenta, bogatuni i Sveučilište plaćaju promidžbu istim vlastodršcima za nastupajuće izbore, e kako bi glasače uvjerili da će oni sve pomaknuti na bolje. Zapravo, to bolje je njihov interes da se prikrije kako će ostati sve kao što je i prije bilo. Tu i tamo pojavila su se i nova lica što žele promjene. Treba vjerovati u njih i njihovu snagu da uspostave novi sustav vrijednosti. Već će biti dostatno ukoliko biračima jasno stave, ne svoje programe koje nitko ne čita, do znanja da oni svoju kandidaturu plaćaju novcem iz svojih džepova, a ne novcem iz proračuna. Već i ta mala kvaliteta će postati ogromna vrijednosna diferencijacija od "grijeha struktura". 

Biračima će tada biti jasno da moraju oblikovati kritički bunt spram političkih vlastodržaca što iznova plaćaju vlastite izbore novcem građana. Tako se zapravo glasači nalaze u poziciji da plaćaju svojim novcem one koji su ih doveli do socijalne bijede i bezperspektivnosti njihove djece, društva i države. Plaćaju "grijeh strukture!". 

Na osječkim ulicama sve više se uzdiže socijalna diferencijacija. Mali broj građana blještavi i bogati i ogroman broj siromašnih izašli na ulice Osijeka kupiti, svako prema svojim mogućnostima, nešto potrpština za skromni Uskršnji ručak uz misli i očekivanje da će možda ipak biti bolje. Jesu li te i takve misli naša mentalna preobrazba i otpor prema "grijehu struktura" što su učinile našem Osijeku, Regiji i državi. 

Vremena što su pred nama nakon Uskrsa neće biti niti malo lakša jer će se "grijeh struktura" sučeliti s lažima i fikcijom što su ih oblikovali svih ovih dvadesetsedam godina. Sudariti će se građansko siromaštvo s političkom elitom. Taj otpor stvoriti će novu kvalitetu sustava vrijednosti politike i društva što se može mjeriti novom političkom revolucijom i antiestablishmentom.