Svijet

EPILOG REFERENDUMA O USTAVNIM PROMJENAMA

Erdoganovom pobjedom Turska je odustala od puta prema EU

Turci su odlučili za Erdogana čime su omogućili prelazak s parlamentarnog na predsjednički sustav. Kako će to utjecati na EU, odnose sa Sirijom i Rusijom, otkrila nam je europarlamentarka Biljana Borzan.

Tayyip Erdogan   FOTO:Screenshot
Piše: Media Servis

Na jučerašnjem referendumu 51 posto Turaka je podržalo ustavne promjene kojima se šire ovlasti predsjednika Erdogana. Europarlamentaka Biljana Borzan kaže nije optimistična po pitanju Erdoganovih budućih poteza, koje je vrlo teško predvidjeti.

"Ova situacija može biti potencijalno vrlo opasna. Što se tiče odnosa s EU, Erdogan već duže vremena pokazuje svoj stav i na žalost Turska je odustala od njenog očiglednog puta prema EU", izjavila je Borzan.Dodala je kako je moguće da će u Turskoj doći do prosvjeda, no ne vjeruje da oni mogu dovesti do bilo kakve promjene. A otkrila je i kako će se Erdoganova pobjeda odraziti na odnose sa Srijom i Rusijom.

"Vjerujem da će doći do daljnjeg zaoštravanja jer kada čovjek dobije tolike ovlasti od svoga naroda to mu u svakom slučaju daje za pravo da radi isključivo po svome i da nikoga ne pita tako da vjerujem da će se situacija i dalje komplicirati", smatra europarlamentarka Biljana Borzan.Turski predsjednik je najavio referendum za uvođenje smrtne kazne, a Borzan smatra da će u tome i uspjeti ako je stvarno odlučan, jer kaže ‘narod mu je dao palac gore i praktički može raditi što hoće‘. No ne vjeruje da će druge zemlje slijediti primjer Turske, baš kao što se ni ostale zemlje EU nisu povele primjerom Ujedinjenog Kraljevstva oko napuštanja Unije.