Osječko-baranjska

TJEDNI OSVRT

Sretan vam Uskrs, sirotinjo!

Uskrsni blagdani su tu, i dok se oni malo sretniji vesele tradicionalnom obiteljskom doručku i višednevnom slavlju, postoji većina koja za proslavljanje blagdana jednostavno nema dovoljno novca, pa ni za ono osnovno. Zato će na tisuće hrvatskih obitelji i ove godine Uskrs dočekati blago rečeno - skromno.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Damir Gregorović

Tako, primjerice, i obitelj Danijela Burića, kojoj će biti još teže. Njihov uskrsni stol bit će daleko ispod izračunatog iznosa uskrsne košarice čija se cijena, ovisno o izračunima i izvorima, kreće od 400 kuna do, za one bogatije, 1600 kuna. Više od 60 posto građana “naći će se” u onoj najskromnijoj košarici, dok će u onoj najbogatijoj biti najviše 15 posto građana. 

Danijel je stoga sa suzama u očima izjavio: “Neću ništa jesti, kad uopće nemamo ništa. Jedino ima malo pekmeza, kruha i krumpira, i to je sve. Ne znam kako ću s djecom dočekati Uskrs”, Kazao je to otac, čija djeca svakodnevno svjedoče praznom hladnjaku. “Da imam tih 500 kuna, dočekao bih Uskrs dobro, kako bih vam rekao, bio bih sretan”, skromno je dodao Danijel.

No, pitanje je je li njegov glas, kao i glas većine na granici siromaštva, uopće do ikoga dopro. Je li ikoga zapekla savjest, kako iz redova političara na vlasti, tako i elita koje sebično misle samo na sebe. Teško! Čestitke se upućuju protokolarno i u njima za gladne u pravilu nema mjesta. Gladnih i obespravljenih u svojoj se uskrsnoj poruci nije sjetio čak ni kardinal Josip Bozanić, jer mu je glavni naglasak bio na navodnoj ugroženosti hrvatskog jezika. I tko bi se onda uopće trebao baviti sirotinjom?

A ne treba zaboraviti kako je na današnji dan u Hrvatskoj gotovo 220 tisuća nezaposlenih, oko 330 tisuća građana ima blokirane račune. Broj blokiranih, u odnosu na prošlu godinu (vrijeme neposredno uoči Uskrsa), povećao se za čak 6714. Iznos plaće jednak ili manji od minimalnog prima približno 75.000 radnika (iznos neto minimalne plaće 2620,80 kn), a oko 11.000 radnika prema posljednjem popisu Porezne uprave nije primilo plaću. Sve su to alarmantni podaci.

Zato će si, i u odnosu na iznos skromne košarice, mnogi jedino moći priuštiti još i manji iznos za još skromniji blagdanski stol. A u vrijeme blagdana uobičajeno je da su ljudi emotivniji te im tada nedostatak novca posebno teško pada, a posebice onima koji imaju djecu. Odrasli još nekako mogu pretrpjeti određena odricanja, ali djeci je teško i tužno objasniti razloge nedostatka kolača, slatkiša, sokova ili darova. Samo što je u ovoj već davno potonuloj državi, o čemu nije popularno govoriti, premalo onih koji sve to razumiju i kojima je stalo da se nešto ipak promijeni. Jer, parazitima je uvijek dobro...