Osječko-baranjska

PRIGODNI PROGRAM

Prije 72 godine Osijek oslobođen od fašizma

Sedamdeset i druga je obljetnica antifašističkog oslobođenja Osijeka. Na današnji dan, 14. travnja 1945. godine, partizanske su jedinice ušle u grad, te je time okončana četverogodišnja fašistička okupacija. U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Osijek i ove je godine ovaj datum obilježen prigodnim programom u Perivoju kralja Tomislava.

Piše: Dino Perković / STV

Tri dana, od 11. do 14. travnja 1945. godine trajale su borbe za oslobođenje grada Osijeka od fašističke okupacije, a završile su ulaskom boraca NOB-a u sam grad. Bio je to ujedno i uvod u kraj drugog svjetskog rata koji je završio samo par mjeseci kasnije.

"Osijek nije napadan kao grad, ali je prilaz od istoka, i na zapadu su velike borbe vođene. Vođene su borbe na Sarvašu, Bijelom Brdu, na Dravi, tu je 52 borca poginula i oko 80 je ranjeno, nestalo. Na zapadnom dijelu Krabice, Josipovac poginulo je 85 boraca", izjavio je Jovo Nišević, sudionik NOB-a.

Kako se danas moglo čuti i njihova žrtva ugrađena je u temelje Hrvatske države koja je nastala gotovo pola stoljeća kasnije na antifašističkim načelima.

"To su temelji na kojima je nastala ova naša domovina, znači nastali su na temelju antifašističke borbe, bez obzira što to današnji nacionalisti ne žele priznat, mi smo živjeli u državi koja je bila i prije '91 godine, živjeli smo u socijalno pravednijoj državi nego što je ova današnja država i nego što je ova današnja Europa", izjavio je Antun Kapraljević, predsjednik Skupštine OBŽ.

A i na ovoj obljetnici obilježavanja Dana oslobođenja grada Osijeka od fašizma ponovno su spomenute inicijative o postavljanju većeg spomen obilježja kod kosturnice u Perivoju kralja Tomislava. Proteklih godina bilo je nekoliko takvih inicijativa, no do danas ništa konkretno nije poduzeto.

"Bilo je inicijativa da bi mi ovdje što se tiče obilježavanja, komemoracije napravili jedan postament koji bi bio kao spomen ploča i zaista mislim da je to najprimjerenije, da ne idemo sad u bilo kakve figuracije, reinterpretacije onog spomenika koji je bio, nego dostojanstveno kako bi ova spomen kosturnica bila trajno obilježeno mjesto ovdje u gradu Osijeku, ali i integralni dio našeg parka", rekao je Denis Ambruš, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

Zamjenik gradonačelnika dodao je kako idejno rješenje već postoji, no kako treba pronaći sredstva u gradskom proračunu za ovaj projekt. Kada se novac pronađe novi spomenik može se postaviti u vrlo kratkom roku od mjesec dana.