Gost komentator

OSIJEK JE DANAS TEŠKO KONTAMINIRANI GRAD

Prof. Bosanac: Mene jeza kroz tijelo prožima kada vidim što ti političari rade i što su učinili od mog grada

"Osijek je danas teško kontaminirani grad. Ta je kontaminacija s političkom infantilnom bulumentom posebno izražena i svoju kulminaciju upravo doživljava na gospodarstvu, arhitekturi i demografiji ovih nekoliko zadnjih godina", navodi profesor Nedeljko Bosanac u svom osvrtu u kojem govori o stanju u gradu Osijeku i demografiji. "Toliko galimatijasa i fantazmagorije u izbornim programima aktualnih županijskih i gradskih vlastodržaca, što ih predstavljaju javnosti na račun proračunskih sredstava što ih pune građani i drugi, nije viđeno još od pred političkog vremena", zaključuje prof. Bosanac.

Osijek   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / Prof. Nedeljko Bosanac

Komentar prof. Bosanca prenosimo u cijelosti:

Svako jutro oko 6 sati pogledam kroz prozor ne bi li vidio užurbanost sugrađana što žure na posao. Vjerujte, nikada do danas nisam bio toliko zabrinut za grad Osijek kao što sam danas. Kada kažem danas, tada mislim na vrijeme prošlo koje je iza mene. Gledam te mlade ljude što su još ostali u Osijeku i ne mogu vjerovati da nitko od njih ne radi. Zapravo, ne rade oni što ih vidim oko kasnih jutarnjih sati na kavi u nekom od osječkih kafića. U pravilu su to tridesetogodišnjaci. Često se čuje kako jedan drugog informiraju gdje i kako doći u Irsku, Njemačku i dalje. Susrećem svoje poznanike i prijatelje i uvijek ista tema. Znaš moja djeca su otišla u Irsku, Njemačku i drugdje. Eto, supruga i ja se pripremamo otići da im pomognemo oko djece dok oni rade. Znaš, rade po cijeli dan. Ali, iznimno su zadovoljni. Kažu, prvi put se osjećaju kao ljudi jer ih poštuju i cijene njihov rad, znanje i zalaganje. Strašno sam zabrinut i tužan kada čujem što mi ti moji prijatelji govore. Nekako se osjećam odgovornim. Razmišljam, ima li možda i moje krivnje poradi toga što se nisam još hrabrije založio da javnosti objasnim zašto nama u Osijeku ide sve naopako.Trudim se, pišem i govorim. Efekt od tih moji napora samo se zrcali na vlastitoj sigurnosti. Da! Dobro ste pročitali. U našem osječkom sokaku svako malo netko sebi uzima pravo da vas zaustavi na ulici i dobronamjerno upozorava uzvikom "čuvaj se!". Ne stignem pitati te dobronamjernike od koga? Samo mi je jedan poznanik rekao da tekstove što ih pišem čita visoki broj njegovih poznanika. Čak i onih što obnašaju istaknute političke funkcije u gradu i na Sveučilištu. Dobro, mislim, ukoliko čitaju možda će nešto i naučiti. Hm, možda njima ipak treba da više puta pročitaju moje tekstove. 

Zašto mislim da trebaju više puta pročitati? Znate, proveo sam preko četrdeset godina radeći na Pravnom fakultetu. U tome razdoblju nisam štedio sebe. Radio sam ali i uočavao sam mnoštvo pojedinaca što se danas nadaju na istaknutim političkim funkcijama u gradu i Županiji. Moram reći, nije mene strah te političke bulumente. Mene jeza kroz tijelo prožima kada vidim što ti političari rade i što su učinili od mog grada. Kada se nagnem kroz prozor i vidim ljude na ulicama Osijeka kroz misli mi prolazi ona poruka u željezničkom vagonu: "Ne naginji se kroz prozor!". Tada izađem na ulicu. Kada šetam tim ulicama i pogledam tu urbanu zapuštenost i građevine što suho podsjećaju da su nekada zrcalile civilizacijsku poruku prošlih vremena, u kojima su izgrađene, ali i urbanu poruku nekada srednjoeuropskog grada, tada vidim novo izgrađene zgrade po nekim ulicama, stisnute uz uske ulice ili poput visokih krhotina što ispunjavaju široke prometnice, odmah se zapitam tko je urbano i gospodarstveno zaustavio rast i razvoj Osijeka? Pomislim na 27 godina od stvaranja samostalne Hrvatske i uhvati me panika čim se sjetim devastiranog gospodarstva nekada moćnog industrijsko-poljoprivrednog grada. Sav se stresem od spoznaje da je prošlo 27 godina u kojemu razdoblju je Osijek razvijajući se zaostajao u svim segmentima društvenog, političkog, gospodarstvenog, kulturnog i inog rasta i razvoja. Stvarno, Osijek je danas teško kontaminirani grad. Ta je kontaminacija s političkom infantilnom bulumentom posebno izražena i svoju kulminaciju upravo doživljava na gospodarstvu, arhitekturi i demografiji ovih nekoliko zadnjih godina. 

Kolega g. S. Šprajc je ovih dana objavio članak pod naslovom :"Kako zaustaviti plansku destrukciju hrvatskog dostojanstva i identiteta?". On kaže: "Hrvatska ovih dana zatvara veliki krug svojih zabluda, promašenih koncepcija, krivih odluka, političkih selekcija, planski usmjerenih djelatnosti, oslanjanja na neznanstvene i anacionalne pristupe, naslijeđenih vrijednosnih sustava i još puno puno toga u njemu, niti malo ne vodeći brigu kako je u tom krugu zarobljena hrvatska populacija, gotovo nemoćna svojim molbama, željama i nadom zaustaviti, vrlo vjerojatno, plansku destrukciju hrvatskog dostojanstva i identiteta".

Da, možda je to dio nekog plana? Ali, malo u to vjerujem. Vjerujem da se u demografskom upropaštavanju Osijeka nije radilo ni o kakvom planu. Ovdje je riječ o neznanju i nesposobnosti političke bulumente da shvati da su oni vinovnici ukupnog gospodarstvenog, urbanog i demografskog propadanja grada. Svjedočili smo ovih dana kako su na rektoratu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku održali dva vrlo važna sastanka. Prvi je bio u svezi demografskog propadanja grada, a drugi, u realizaciji Vlade, u pogledu oblikovanja Savjeta za razvoj Slavonija, Baranje i Zapadnog Srijema. Jeste li primijetili da se nitko od 1000 nastavnika na fakultetima Sveučilišta nije niti slovom, niti riječima osvrnuo na ta dva politički orkestrirana skupa bez rezulatata. Samo smo g. S. Šterc i ja javno govorili, pisali i suprotstavljali se toj infantilnoj političkoj bulumenti što poput kokoši raširenih krila bdiju nad svojima, a što je njih briga što iz Osijeka odlaze naša djeca i što ta naša djeca ne mogu dobiti bilo kakav posao u gradu i šire. Sva mjesta popunili su, u tome oskudnom gospodarstvenom i institucijskom ambijentu, njihova djeca, bez natječaja i uz uljebnički blagoslov političke bulumente. Stvarno je naše društvo zrelo za podizanje procesa političke revolucije i antiestablishmenta. Čak, što više, taj proces treba pokrenuti što prije. Prije nego li nastupe još teža vremena koja će oblikovati neviđene posljedica nastale iz dosadašnje politike vlasti, mjereno INA-om, Agrokorom, Vijaduktom, Borovom i drugima.

Pogledajte apsurd?! U Osijeku nema protesta intelektualne, građanske i političke riječi usmjerene na vlastodršce u Županiji i gradu nakon performansa studenata što su ga upriličili prije nepunih mjesec dana, a s kojim su upozorili na visoki broj odlazaka mladih iz Osijeka. Nekako kao da su se građani umorili, zabrinuto posrću ulicama grada i s tupim pogledom u prazno predizborno obećanje starih političkih aktera sramne drame Osijeka ne vide rješenje. Toliko galimatijasa i fantazmagorije u izbornim programima aktualnih županijskih i gradskih vlastodržaca, što ih predstavljaju javnosti na račun proračunskih sredstava što ih pune građani i drugi, nije viđeno još od pred političkog vremena. 

Zaključujem s citatom S. Šterca :"Hrvatskoj mladosti treba sigurna budućnost i društvo u kojem se neće svemir okretati oko Gazde, dok njihovi blokirani i ovršeni roditelji svakim danom sa zebnjom dočekuju poštara i novu pošiljku drugog Gazde, kojom će im i svakodnevnicu i buđenja i jutra i smisao životni, čvrsto prikovati za dno s kojeg se ne može radovati niti suncu". Prepoznajete li i naš Osijek?