EU

ŽELE SPRIJEČITI MOGUĆE FINANCIJSKO ISCRPLJIVANJE LANCA

Slovenska vlada uputila "lex Mercator" u hitan postupak u parlamentu

Slovenska vlada u četvrtak je donijela prijedlog zakona po kojemu bi država u uprave privatnih poduzeća s preko 6.000 zaposlenih i čija je solventnost ugrožena imenovala privremenog izvanrednog člana uprave, želeći tako spriječiti moguće negativne utjecaje na prelijevanje krize u vezi s Agrokorom, koji je vlasnik slovenskog trgovačkog lanca Mercator.

Ilustracija   FOTO:Davor Pongracic / CROPIX
Piše: Hina

Vlada navodi da će se zakon odnositi na poduzeća od sistemskog značaja za financijsku stabilnost Slovenije, a da se u konkretnom slučaju vezom za probleme Mercatorova vlasnika, koncerna Agrokor, želi unaprijed spriječiti moguće financijsko iscrpljivanje slovenskog trgovačkog lanca.

"On bi bio nadležan samo za poslove koji su povezani s većinskim vlasnikom i time se ne bi kršila sloboda privatne ekonomske inicijative", kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani ministar  gospodarstva Zdravko Počivalšek.

Zakonski prijedlog, službeno nazvan Zakon o uvjetima imenovanja izvanrednog člana uprave u poduzećima od sistemskog značenja za Sloveniju, mogao bi se primijeniti ne samo za Mercator, nego i za sva poduzeća s više od 6000 zaposlenih i godišnjim prihodima od prodaje od milijardu eura.

Izvanredni član uprave, kojega bi u slučaju da sistemsko poduzeće dođe u krizu i postane insolventno imenovala vlada, bio bi nadležan samo za poslove koji su povezani s većinskim vlasnikom i on ne bi imao nadležnosti za vođenje redovnih poslova, kazao je Počivalšek.

Neslužbeno, cilj je inicijative slovenske vlade spriječiti moguće odlijevanje sredstava iz Mercatora u Sloveniji i Srbiji u matični koncern Agrokor, o čemu se u Sloveniji zadnjih dana dosta špekuliralo.

Premijer Miro Cerar kazao je u srijedu da za takve špekulacije za sada nema nikakvih potvrda te da očekuje da će to potvrditi i nadzorni odbor Mercatora koji se na tu temu sastaje u petak.

Zakonski prijedlog, koji su mediji u Sloveniji već nazvali "lex Mercator", po uzoru na sličan zakon što ga je zbog Agrokora donijela hrvatska vlada, ući će u parlamentarnu raspravu po hitnom postupku, a vlada će ga, nakon što bude potvrđen i stupi na snagu, moći aktivirati u svakom trenutku, kazao je slovenski ministar gospodarstva dodavši da trenutno nema naznaka da bi Agrokor mogao financijski iscrpljivati Mercator.

Mercator u Sloveniji zapošljava skoro 11 tisuća ljudi, a računa se da kumulativno ima učinak na 10 posto slovenskog BDP-a, jer su o njemu ovisne prehrambena i neke druge industrije.

"Poslovanje Mercatora je trenutno stabilno. Ovim zakonskim prijedlogom ne želimo izazvati nikakve perturbacije ili stvoriti dojam da su ugrožena radna mjesta u Sloveniji", kazao je Počivalšek.