Vukovarsko-srijemska

I DALJE TRAJE POTRAGA ZA NESTALIMA U DOMOVINSKOM RATU

U Bogdanovcima ekshumirani posmrtni ostaci

U Bodanovcima nedaleko od Vukovara, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja obavila je u petak ekshumaciju posmrtnih ostataka muške osobe na koje su nedavno naišli radnici pri obavljanju zemljanih radova.

Ekshumacija u Bogdanovcima   FOTO:Vlado Kos / Cropix
Piše: HINA

Po riječima pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Stjepana Sučića, riječ je o odrasloj muškoj osobi čiji posmrtni ostaci potječu iz Domovinskog rata, a bit će identificirani na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu.

Sučić je naveo kako su do sada u Bogdanovcima ekshumirani posmrtni ostaci 74 osobe iz pet masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mjesta.

"Još uvijek imamo 14 osoba neindetifiicanih, od kojih posmrtni ostaci četiri osobe zbog nagorenosti nisu pogodni za DNA analizu i njihov indentitet vjerojatno nikada nećemo uspjeti potvrditi", kazao je.

U Bogdanovcima se još traga za 17 nestalih u Domovinskom ratu.

Na pitanje novinara, ima li saznanja o mogućim drugim grobištima u Bogdanovcima, Stjepan Sučić je kazao kako već duže vrijeme postoji dojava o jednom zatrpanom bunaru koji navodno krije tijela nestalih osoba.

"Problem u Bogdanovcima je što, nakon što je selo okupirano, nitko od mještana nije ostao živjeti u selu. Nema živih svjedoka onoga što se događalo tijekom okupacije", kazao je Sučić rekavši kako u potrazi za mogućim grobnicama i grobištima ministarstvo koristi nove tehnologije poput bioloških detektora i dronova, a nedavno je nabavljen i novi georadar koji trenutačno pretražuje područje oko Ovčare nedaleko od Vukovara.   

Po njegovim riječima, u Hrvatskoj se još traga za 1966 osoba od kojih se 931 osoba veže za razdoblje 1991.-1992.; 613 osoba za vojno redarstvene akcije Bljesak i Oluja, a postoji i 400-tinjak osoba za koje se zna da su poginuli, ali nisu pronađeni njihovi posmrtni ostaci.

 

(Hina)