Vukovarsko-srijemska

MEĐUNARODNI DAN ROMA

Svečano primanje za predstavnike Romske nacionalne manjine u Vinkovcima

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno središnjeg križa na vinkovačkom Gradskom groblju te prijemom predstavnika romske nacionalne manjine kod vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, u petak je u Vinkovcima obilježen Međunarodni dan Roma.

Obilježen međunarodni dan Roma   FOTO:Damir Krajac / CROPIX
Piše: HINA

Čestitajući pripadnicima romske zajednice njihov dan, koji se obilježava 8. travnja u spomen na održavanje prvog Svjetskog kongresa Roma od 8. do 12. travnja 1971. godine u Londonu, župan Galić ustvrdio je kako Vukovarsko-srijemska županija i romska zajednica u toj županiji imaju izvrsnu suradnju.

"Kad god neka nacionalna manjina ima svoj dan volim reći kako je to dan koji obogaćuje Vinkovce, jer je svaka nacionalna manjina koja je došla u Vinkovce dala svoj obol da grad bude ovakav kakav je", poručio je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Ivan Bosančić, koji je uz župana Galića položio vijenac podno križa na vinkovačkom groblju. 

Po riječima predstavnika romske nacionalne manjine u Vukovarsko-srijemskoj županiji Seljmana Gušanija, položaj Roma u toj je županiji različit.

"Prije rata bilo nas je oko 4.000, ali neimaština je i naše sunarodnjake otjerala izvan granica. Vinkovački Romi, kojih je stotinjak punoljetnih i koji uglavnom svi imaju svoje obrte, dobro žive i zadovoljni su. Međutim, u Vukovaru gdje je oko 150 punoljetnih Roma, naši sunarodnjaci su jadni i bijedni i žive od socijalne pomoći", kazao je Gušani. Napomenuo je kako samo Osnovnu školu Antuna Gsustava Matoša u vinkovačkoj gradskoj četvrti Lapovci pohađa 36 učenika romske nacionalnosti.

"Živimo u miru s većinskim hrvatskim narodom i nemamo problema, a naša djeca školuju se i napreduju", zaključio je Gušani.


(Hina)