Osječko-baranjska

PROJEKT VRIJEDAN 14 I POL MILIJUNA KUNA

Konačno počeli radovi na izgradnji Regionalnog centra za autizam!

Nakon višegodišnjih napora građana i roditelja djece s poremećajima iz autističnog spektra, započelo se s gradnjom Regionalnog centra za autizam u Vinkovačkoj ulici u Osijeku i radovi su već u punom jeku. Rok za završetak radova je dvije godine i pet mjeseci, a tada roditelji svoju djecu s autizmom više neće morati voziti u Zagreb za svaki dijagnostički postupak.

Piše: Antonio Bunoza / STV

Na ukupno gotovo 1500 kvadratnih metara koliko će zajedno imati prizemlje i dva kata Regionalnog centra za autizam nalazit će se svi potrebni sadržaji za osobe s poremećajima iz autističnog spektra. U jednoj zgradi tako će biti okupljeni prostori za različite tipove terapija, te prostorije za kreativne i edukativne radionice koje će odgovarati individualnim potrebama osoba s autizmom, bez obzira na dob.

"Puno nam znači, najviše zbog te radne dijagnostike, zbog koje sam ja konkretno morala sa svojim djetetom odlaziti za Zagreb. Znači to je prvi dio, a ostalo za stariju djecu i svu ostalu djecu ustvari jako, jako puno znači jer do sada nismo imali nikakve terapije osim dvije, tri tjedno, ako", rekla je Emilija Prgomet, iz udruge obitelji djece s autizmom "Dar".

Sam put u Zagreb radi dijagnostičkog pregleda iscrpi dijete, a tada ni rezultati dijagnostičkih postupaka nisu prikazani u najboljem svijetlu, kaže ravnateljica budućeg centra Sanda Zlatarić, sadašnja ravnateljica Škole za osposobljavanje i obrazovanje "Vinko Bek".

"Mislim da je isto važno naglasiti da smo mi sporazumom i prvi u Hrvatskoj dobili sve rehabilitacijske tehnike i postupke od najranijeg djetinjstva. Znači tu je i rana intervencija i vrtić i škola i odrasli, tako da imamo pomoć, zajednicu, integraciju, stručne mobilne timove, tako da će stvarno nadam se prvi puta i Slavonija i Osijek biti primjer kako se može organizirati stručna podrška osobama s autizmom u ovako jednoj modernoj i lijepoj zgradi", kaže ravnateljica Škole za osposobljavanje i obrazovanje "Vinko Bek" Sandra Zlatarić.

Borba za izgradnju centra u Osijeku traje već dvije godine, od kada je pokrenuta građanska inicijativa i potpisivala se peticija.

"Mislim da smo sve skupa jako dobro odigrali zato što će ovo biti dugoročno rješenje. Da smo žurili ne bi dobili adekvatno i ne bi se pokrilo sve kao što ovaj projekt pokriva. I još bi se htjela ovom prilikom zaista svima zahvaliti koji su sudjelovali u ovom projektu. Gradu, županiji, svim političarima koji su se osobno angažirali, građanima, novinarima, svima, a posebno dožupanu Draganu Vulinu koji je prepoznao sve ovo i mislim da bez njegovog posebnog angažmana ne bi bili ovdje", rekla je Emilija Šmit Polić iz inicijative za otvaranje Centra za autizam.

Vrijednost projekta je 14 i pol milijuna kuna, a financira ga Osječko-baranjska županija, dok Grad Osijek sudjeluje s 2 milijuna kuna. Predviđa se da će kraj radova biti sredinom 2019. godine.