Lokalni izbori 2017

SITUACIJA ALARMANTNA I RUŽNA

''Lokalna politika treba žene!''

Osječko-baranjska županija mora slijediti Zakon o ravnopravnosti spolova koji je donesen 2008. godine i koji propisuje da provedba trećih redovitih lokalnih izbora mora uključivati minimalno 40 posto žena među imenima na izbornim listama. Poručeno je to sa skupa "Žene u politici lokalnih izbora Slavonije i Baranje" održanom u Osijeku, u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Osječko-baranjske županije.

''Žene u politici lokalnih izbora Slavonije i Baranje''   FOTO:STV
Piše: Josip Dubrović / STV

Lokalna politika treba žene, poručuju slavonske političarke, vjerujući kako će se upravo na predstojećim izborima slika napokon popraviti.

"Sadašnja sutuacija je vrlo alarmantna i vrlo ružna. U sedam gradova mi nemamo ni jednu gradonačelnicu, u 35 općina imamo dvije načelnice i 8 zamjenica. Mislim da slika može biti puno bolja, jer ako govorimo o nekakvim reformama i promjenama zdravstvene i socijalne skrbi, javnog prijevoza, dodatne infrastrukture, školstva i vrtića i svih lokalnih problema, onda ću se usuditi reći da je lokalna politika, ženska politika i da zaista se žene u politici trebaju maksimalno uključiti", rekla je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Osječko-baranjske županije Silvija Dološić.

Dio odgovornosti leži i na samim ženama, ali je najveći problem u sustavu, upozoreno je sa skupa. Žene trebaju biti u politici, jer su one unutarnji kotačić svih promjena, zaključeno je, među ostalim.