EU

REZULTATI ANKETA U VEČERNJIM SATIMA

Izbori u Nizozemskoj: Liberalni Rutte ili populistički Wilders

Parlamentarni izbori u Nizozemskoj ključni su za budućnost zemlje i Europske unije, a glavna bitka vodi se između aktualnog premijera Marka Ruttea i populističkog ekstremista Geerta Wildersa.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

Od 28 stranaka koliko sudjeluje na današnjim parlamentarnim izborima u Nizozemskoj, očekuje se da će ih 14 proći prag i dobiti mjesta u parlamentu. Tijesna je borba između liberalnog Ruttea i populističkog Wildersa, a kampanju je obilježila tema imigracije te posljednja tri dana i diplomatski spor s Turskom. Zbog toga je porasla popularnost Wildersu, analizirala je za Media servis profesorica komunikologije s Hrvatskih studija Jelena Jurišić.

"Ne bismo se trebali čuditi ako pobijedi ili dobije značajne rezultate koje će mu omogućiti da igra značajnu ulogu na nizozemskoj političkoj sceni", izjavila je Jurišić.Nakon što je dao svoj glas Rutte je zamolio građane da ne padaju na 'pogrešnu vrstu populizma':

"Moja glavna molba javnosti je ne skrećite s pravca, ne eksperimentirajte s novim politikama", izjavio je Rutte.

Wilders je još jednom ukazao na to da on nije Donald Trump te poručio:

"Bez obzira na ishod izbora, duh se neće vratiti u bocu, a ova patriotska revolucija, bilo danas ili sutra, svakako će se održati."Rezultati izlaznih anketa očekuju se u večernjim satima, a 40-ak minuta nakon bit će objavljeni prvi rezultati izbora.