Razno

MOGU UTJECATI NA RAZVOJ DJETETA

Šest stvari koje nikada ne biste trebali reći svome djetetu

Svaki roditelj više puta u životu kaže djetetu nešto zbog čega kasnije požali, ali ovih šest stvari izbjegavajte jer itekako mogu utjecati na djetetov psihički razvoj, zbog čega biste kasnije mogli imati problema.

Ilustracija   FOTO: Pixabay
Piše: Republika.eu / Familyshare.com

1. Nemojte lagati

Nitko se ne želi sa svojim djetetom raspravljati i svađati, osobito kada je riječ o posjetu liječniku koji će mu morati dati lijek, injekciju ili nešto slično. Laž kao što je Neće boljeti nikada ne biste trebali izgovoriti. Zapamtite da ste upravo vi uzor svome djetetu i da ono uči od vas. Ako vi ne govorite istinu, vaše će dijete smatrati da je to sasvim u redu te će primjenjivati isti obrazac ponašanja.

2. Nemojte ispunjavati baš svaku želju

Svaka odgovorna osoba želi najbolje za svoje dijete. Međutim, ljubav se ne pokazuje na način da ćete djetetu priuštiti sve što želi. Dobro je ponekad ispuniti djetetovu želju, ali ga morate naučiti gdje je granica.

3. Ne uspoređujte 

Bilo da uspoređujete svoje dijete s drugom braćom i sestrama, vršnjacima ili s bilo kim drugim, vaše dijete tako gubi samopouzdanje. Trebate se veseliti svakom uspjehu svog djeteta, čak i ako znate da je moglo postići i bolje. Uspoređivanjem s drugima nećete ništa postići, već ćete dobiti samo kontraefekt, a to ne želite, zar ne?

4. Ne kritizirajte

Čak i ako smatrate da je crtež bio loš, trebate pohvaliti svoje dijete za kreativnost. Dijete će kroz cijeli život slušati kritike drugih i zato nemojte vi biti ti koji ćete započeti s kritikama. Budite podrška svom djetetu i ohrabrujte ga da s ponosom drugima pokazuje svoja postignuća. Ne osuđujte djetetov uspjeh, izgled ili bilo koji drugi izbor, čak i kada nije po vašem ukusu. 

5. Ne govorite ono što ne želite da vaše dijete ponovi

Psovanje, prosti vicevi, ogovaranje drugih i neprestano prigovaranje stvari su koje ne biste trebali govoriti pred djecom. Oni vas uvijek slušaju i upijaju sve što kažete. Kad se najmanje nadate, ponovit će nešto što se vi jednom rekli.

6. Ne okrivljujte

Kuća je u neredu, a vaše dijete je odgovorno za to? Nemojte odmah povisiti ton i vikati na svoje dijete, već lijepo objasnite da biste vi bili jako sretni ako bi igračke bile na svome mjestu. 

Izvor: Familyshare.com