Razno

UOČITE NA VRIJEME

Deset simptoma koji ukazuju na rak, a često ih ignoriramo

Sama pomisao na rak vrlo je zastrašujuća, ali isto tako je dokazano da je velika vjerojatnost izlječivosti ako se otkrije u ranoj fazi. Rak može zahvatiti različite dijelove našega tijela, stoga je vrlo bitno uočiti simptome na vrijeme.

Ilustracija   FOTO: Pixabay
Piše: Republika.eu / Familyshare.com

1. Učestali kašalj

Dosadan kašalj čest je simptom alergije, ali ako je uporan i konstantan, trebali biste saslušati mišljenje specijalista. Poznato je da i nepušači mogu dobiti rak grla, ždrijela ili pluća. Kašalj uglavnom ne ukazuje na rak, ali ako ga se nikako ne možete riješiti, ipak posjetite liječnika jer je jedan od simptoma raka pluća. 

2. Gubitak težine bez dijete

Jednostavan i brz gubitak težine san je mnogih žena. Međutim, ako niste na dijeti, a smršavili ste, zasigurno je riječ o nekom poremećaju u organizmu. Isto može značiti i ako ste se naglo udebljali.

3. Česti bolovi u zglobovima

Česti bolovi u zglobovima simptom su raka kostiju. Glavobolja ne znači da imate tumor na mozgu, ali je bitno provjeriti o čemu je riječ ako se često ponavlja. Karcinom jajnika u mnogim slučajevima dijagnosticiran je nakon upornih bolova u trbuhu. Zato nemojte zanemariti ako vas negdje boli, a često se ponavlja na istome mjestu. 

4. Bezrazložni umor

Umor bez izričitog razloga može biti biti simptom leukemije, a preporučljivo je i provjeriti hormone štitnjače. Vrlo je važno na vrijeme uočiti promjene na svome tijelu jer vam to može spasiti život.

5. Žutica

Žutica je normalna i učestala pojava kod tek rođenih beba. Međutim, ako odrasla osoba ima žuticu, to je već znak za uzbunu jer može značiti probleme s jetrom, uključujući i rak.

6. Tamne mrlje i pjege koje mijenjaju boju i veličinu

Ako imate pjege i madeže po tijelu, preporučljivo je s vremena na vrijeme provjeriti njihovu veličinu i boju kod specijalista. Rak kože može se otkriti upravo na tim mjestima.

7. Bol u oku koja ne prestaje

Bol u oku jedan je od simptoma tumora očiju, a ljudi takvu bol često pripisuju umoru. Ako se bol konstantno pojavljuje, odmah posjetite liječnika.

8. Promjene u menstrualnom krvarenju

Ako primijetite promjene u boji, teksturi ili mirisu menstrualnog krvarenja, vrijeme je za posjet liječniku. Osim toga, krvarenje između dviju menstruacija može biti simptom raka grlića maternice. Preporučljivo je posjetiti ginekologija barem jednom godišnje.

9. Promuklost

Promuklost može izazvati oticanje glasnica, što je opet uzrokovano nekim ozbiljnijim problemima, a može ukazivati i na rak.

10. Proljev i krvarenje

Ovo može značiti da imate problema sa crijevima, stoga odmah posjetite liječnika.

Nemojte se prestrašiti ako primijetite jedan od navedenih simptoma, već se povjerite osobi kojoj najviše vjerujete i nemojte odgađati posjet liječniku. Dakle, ako se bilo koji od ovih simptoma ponavlja, uvijek je pametno provjeriti o čemu je riječ jer bi vam to moglo spasiti život.

Izvor: Familyshare.com