Gospodarstvo

GUŠENJE SLOBODNOG TRŽIŠTA

Gospodarstvenici u RH plaćaju 547 neporeznih nameta, pristojbi i naknada

Svi znamo da Hrvati plaćaju visoke poreze, ali puno teži uteg našem gospodarstvu su oni neporezni nameti kao što su naknade za šume, vode, razne pristojbe i sl.

Ilustracija   FOTO:Cropix
Piše: Republika.eu / Liberal.hr

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je danas Registar neporeznih davanja. U užem smislu gospodarstvenici plaćaju ukupno 213 raznih naknada, nameta i pristojbi dok s upravnim pristojbama za razne procedure ih je čak 547. Svi zajedno koštaju gospodarstvo i građane 9,3 milijarde kuna ili čak 2,8 posto BDP-a, piše Liberal.hr.

Po prvi put se u registru nalaze i upravne pristojbe. Posebno su popisani pojedinačni iznosi tarifa upravnih pristojbi. Opterećenje temeljem upravnih pristojbi je na razini opće države u 2016. godini bilo 253 milijuna kuna. Popisano je 95 tarifnih brojeva upravnih pristojbi koje se odnose na 334 administrativne procedure. Također, u registru nalaze i naknade koje pružatelji profesionalnih usluga imaju obvezu plaćati strukovnim komorama (upisnina, članarina i stručni ispit), te upravne pristojbe, navode na stranici Minstarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta planira uspostaviti web sučelje za komunikaciju s poduzetnicima i ostalom zainteresiranom javnošću vezano uz smanjenje i uklanjanje neporeznih davanja te prijavu prepreka slobodi poslovanja. Do uspostave takvog web sučelja, pozivamo Vas da nam prijedloge dostavljate na adresu poslovna-klima@mingo.hr.