EU

RASPRAVLJALO SE O ZAPADNOM BALKANU

Na sastanku Vijeća o EU "više brzina"

Sinoć su se europski čelnici na sastanku Europskog vijeća bavili Zapadnim Balkanom. Danas su isticali jedinstvo 27 članica, ne skrivajući da je Unija "više brzina" stvarnost.

Andrej Plenković   FOTO:Dragan Matic / CROPIX
Piše: Media Servis

Napetosti na zapadnom Balkanu otele su se kontroli, upozorio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Regiji je poslan pozitivan signal, a Tusk se nada da će tako i biti primljen.

 " Nismo naivni, jasno nam je da vanjske i unutarnje sile pokušavaju destabvilizirati regiju. Zato smo odlučni u potpori europske perspektive zemalja Zapadnog Balkana. " Raspravu o stanju na jugoistoku Europe , pozdravio je hrvatski premijer Andrej Plenković: "Mislim da smo podigli svijest brojnih lidera koji se tom temom možda ne bave redovito. Ovo su prvi zaključci Vijeća o tom dijelu Europe nakon 2008. godine.."

Srbija, Crna Gora, Makedonija i Albanija su kandidati za ulazak u Europsku uniju, podsjetila je njemačka kancelarka Merkel. " S jedne strane smo ukazali na napredak, dok s druge strane imamo kompliciranu situaciju među državama. Dogovorili smo se za jaču europsku perspektivu za te države kako bi se proces priveo kraju" , rekla je Merkel.

Lideri Europske unije produžili su mandat bivšem poljskom premijeru Tusku na čelu Vijeća iako se tome protivila Poljska koja je blokirala zaključke Vijeća.

"Mogu samo reći to da ću nastaviti raditi za bolju i ujedinjeniju Europu sa svim njenim članicama, bez iznimki. " , rekao je Tusk, a sreću s javnosti podijelio je šef EK Jean Claude Juncker:

" Sretan sam što Donald ostaje naš predsjednik i u narednim godinama"Danas je bilo riječi o Bijeloj knjizi odnosno scenarijima za budućnost Unije nakon Brexita. Ključna poruka je jedinstvo 27-orice, kazao je Tusk. No Europa više brzina je stvarnost.

" Spustimo loptu na zemlju, to nije metoda isključivanja, to je način organizacije napretka, za one koji žele više da više i rade", kaže Junker.

 "Najbolji moto današnje debate bi bio - ako želite ići brzo idite sami, ako želite stići daleko idite zajedno. . Mislim da je takvo raspoloženje bilo danas u sobi", zaključuje Tusk.

"Ono što je važno da ne prevlada logika da nekoliko velikih radi unutarnju grupu tješnje suradnje a onda ostali ostaju na margini. Hrvatska će se zalagati za put tješnje suradnje", , rekao je Plenković.

Summit je bio posvećen i pripremi proslave 60. obljetnice Rimskih ugovora i Rimske deklaracije o postignućima Unije koja će biti prihvaćena 25. ožujka na sastanku na vrhu. Bilo je riječi i o zadržavanju europskog rasta koji cijela Unija bilježi nakon godina krize.