EU

DRUGI DAN SASTANKA EUROPSKOG VIJEĆA

Podrška Europske unije Zapadnom Balkanu

Drugi je dan sastanka Europskog vijeća. Sinoć su se europski čelnici bavili Zapadnim Balkanom.

Andrej Plenković u Bruxellesu   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Media Servis

Napetosti na zapadnom Balkanu otele su se kontroli, upozorio je još jučer predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Na radnoj večeri razgovaralo se o stanju na jugoistoku Europe što je i jutros pozdravio hrvatski premijer Plenković:

"Mislim da smo podigli svijest brojnih lidera koji se tom temom možda ne bave redovito. Ovo su prvi zaključci Vijeća o tom dijelu Europe nakon 2008. godine."Srbija, Crna Gora, Makedonija i Albanija su kandidati za ulazak u Europsku uniju, podsjetila je njemačka kancelarka Merkel.

"U dužoj diskusiji razgovarali smo o stanju na zapadnom Balkanu. S jedne strane smo ukazali na napredak, dok s druge strane imamo kompliciranu situaciju među državama. Dogovorili smo se za jaču europsku perspektivu za te države kako bi se proces priveo kraju" , rekla je Merkel.

Lideri Europske unije produžili su mandat bivšem poljskom premijeru Tusku na čelu Vijeća za idućih 30 dana iako se tome protivila Poljska koja je najavila blokadu zaključaka. Summit je posvećen i ekonomiji, a ključ je zadržati europski ekonomski rast koji se bilježi nakon godina krize.