Gospodarstvo

ISTRAŽIVANJE "PULS GOSPODARSTVA"

Hrvatski gospodarstvenici očekuju rast u ovoj godini

Predstavljeni su rezulatati istraživanja „Puls gospodarstva“ koje je tijekom prošle godine provedeno u devet zemalja srednje i istočne Europe s osvrtom na rezultate hrvatskih ispitanika

Predstavljeni su rezulatati istraživanja „Puls gospodarstva“   FOTO:Marko Todorov / CROPIX
Piše: Media servis

Istraživanje je u Hrvatskoj provedeno po drugi puta, a analizira aktualne trendove u gospodarstvu i poduzetništvu, mjereći osjećaj za budućnost poslovanja poduzetnika. Rezultati pokazuju da gospodarstvenici žele manje porezne stope te jednostavnije porezne i administrativne procedure. Četrdeset i četiri posto regionalnih ispitanika i čak 73 posto hrvatskih ispitanika smatra da će se ekonomska situacija poboljšati u ovoj godini. To očekuje i Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

"Ono što je sigurno je da poslodavci od ove godine očekuju bolju godinu u smislu gospodarstva i rasta, ali i okruženja. Postoji povjerenje da Vlada koja je došla na vlast prošle godine ima sposobnost pokrenuti promjene. Jer mi smo još uvijek u fazi očekivnja. Međutim, to je jako važno jer mora postojati vjera u bolje okruženje, u bolje sutra. I ta vjera stvara planove za investiranje, za otvaranje novih radnih mjesta", rekao je Majetić.

S rastom gospodarstva raste potreba za zaposlenicima, pa tako 56 posto ispitanika iz Hrvatske očekuje nova zapošljavanja u naredne tri godine. A da će inflacija ostati ispod 2 posto misli 66 posto hrvatskih ispitanika. Podsjetimo, hrvatski bruto domaći proizvod u posljednjem, lanjskom tromjesečju porastao je preko 3 posto, no neće moći ostati na toj razini ukoliko Vlada ne bude spremna za provođenje reformi, istaknuo je Majetić.

"Čekamo da nam se Vlada pridruži, da se stvarno krene u promjene. Vidimo koliko imamo problema na tržištu rada. Demografska struktura je vrlo loša, nema radnika, imamo nezaposlene, imamo problema u pravosuđu, imao problema u teritorijalnom ustroju, imamo problema u obrazovanju. Imamo izazove u poreznoj politici. Kada bi se pokrenula samo reforma u poreznom sustavu već bi stvorili 0,5 posto rasta u ovoj godini, ali i u sljedećim. S tim promjenama možemo očekivati robustan rast", kazao je Majetić.