Politika

NACIONALNA POLJOPRIVREDNA KONFERENCIJA "SLAVONIKA"

Ministar Tolušić najavio novi zakon o poljoprivredi do srpnja

Hrvatska poljoprivreda već godinama je na koljenima, mali poljoprivredni proizvođači iz dana u dan propadaju, a istovremeno na policama trgovina hrvatske proizvode zamjenjuju uvozni upitne kakvoće. Svi dosadašnji ministri poljoprivrede najavljivali su će kako takvo stanje promijeniti, no to se nažalost nije dogodilo. Preostaje stoga vidjeti hoće li to uspjeti i novom ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću koji je danas na otvaranju druge nacionalne poljoprivedne konferencije "Slavonika" u Osijeku najavio značajne reforme.

Druga nacionalna poljoprivredna konferencija ''Slavonika'' u Osijeku   FOTO:STV
Piše: Dino Perković / STV

Gotovo svakoga dana u Slavoniji i Baranji neki poljoprivredni proizvođač zauvijek zatvori svoja vrata, mladi odustaju od poljoprivrede i odlaze iz Hrvatske, a istovremeno slušamo o nezdravoj uvoznoj hrani. Svoju viziju kako to promijeniti posljednjih mjeseci ponudio je i novi ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je na konferenciji "Slavonika" upozorio i kako smo u Europsku uniju ušli nepripremljeni, te kako nismo iskoristili prilike koje ona nudi. Istaknuo je kako se godišnje iz fondova EU može privući pola milijarde eura, te kako se taj novac mora iskoristiti. Najavio je i donošenje novog Zakona o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse koji bi trebao zaštiti poljoprivredne proizvođače. Polovicom siječnja završila je javna rasprava o ovom zakonu, pristigao je veliki broj primjedbi koje se sada razmatraju. Zakon je u završnoj fazi, i već tijekom ovog mjeseca bi o njemu trebala raspravljati Vlada.

"Intencija zakona je primarno urediti tržišne odnose, oni danas nisu pošteni, nisu fer, nisu korektni, i taj zakon ne donosi Ministarstvo, nego ga pišu i donose ga zapravo oni koji su nas natjerali da taj zakon zapravo napišemo. Da je fer i korektna utakmica mi taj zakon ne bi morali donositi, prema tome nije i to svi dobro znaju, i tu se ne treba nitko pravit da ne razumije ništa o svemu tome", rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Novi ministar progovorio je i o rak rani hrvatske poljoprivrede – državnom poljoprivrednom zemljištu. Kazao je kako je trenutačno stanje raspolaganja državnim zemljištem loše, te kako se raspolaganje mora vratiti jedinicama lokalne samouprave.

"Prije smo govorili o lokalnim šerifima dok su to radile općine i gradovi. Vidjeli smo sad zadnjih nekoliko godina šta znači kad je država šerif u svemu tome, pa onda dajemo kumovima, dajemo prijateljima, dajemo ekipi iz jednog grada i takve stvari, mislim to je isto apsolutno nekorektno, nepošteno, ali to je pitanje za neke druge institucije, ne za ministarstvo poljoprivrede", dodao je Tolušić.

Istaknuo je i kako prednost u raspolaganju zemljištem trebaju imati domicilni poljoprivredni proizvođači i mali OPG-i. Najavio je i kako će ministarstvo strože kontrolirati što stoji u gospodarskim programima za natječaje za poljoprivredno zemljište kako bi se i ovdje izbjegle manipulacije koje su bile česte. Sam zakon o zemljištu također je u završnoj fazi, te se ministar nada kako će biti usvojen u Saboru u srpnju, kao i novi zakon o OPG-ima, te Zakon o hrvatskoj poljoprivrednoj komori, a kao kruna svega i novi Zakon o poljoprivredi. Na konferenciji "Slavonika" sudjelovala je i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir koja je istaknula kako je u tijeku postupak pojednostavljenja Zajedničke europske poljoprivredne politike. No, kazala je kako je zajedno s drugim zastupnicima skeptična prema ovom dokumentu jer on ne nudi odgovore na najveća pitanja samih poljoprivrednika.

"Smatramo da poljoprivrednicima treba olakšati prije svega procedure, administraciju koja je prekomplicirana, treba im olakšati pristup financijskim sredstvima, ono što mi želimo da oni mogu dobiti sredstva odmah po aplikaciji projekta, a ne kad se projekt realizira, jer i sami znamo da neki od njih onda taj projekt nikada neće ni moći realizirati jer nemaju dovoljno svojih sredstava. Kontrole koje se obavljaju po istom projektu sa različitih strana za nas su dodatni trošak i dodatno opterećenje", rekla je zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

I Petir se osvrnula na problem nepoštene trgovačke prakse koji je prisutan i u Europskoj uniji. No, istaknula je kako su neke europske zemlje svojim zakonima riješile ovo pitanje, pa tako primjerice na policama trgovina u Belgiji ima 50 posto belgijskih proizvoda. Organizatori konferencije ističu pak kako su pod motom "Inspirirajmo poljoprivredu" ove godine okupili više od 360 sudionika koji se žele okrenuti novoj viziji hrvatske poljoprivrede. Uz predstavnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, poljoprivrednih tvrtki, akademske zajednice, ministarstva i jedinica lokalne samouprave poseban naglasak stavljen je na mlade poljoprivrednike te učenike srednjih škola i studente.

"Poljoprivrednici nisu danas spremni na transformaciju, navikli su na standarde potpora, međutim vrijeme je za promjene, vrijeme je za transformacije, u poljoprivredi imamo sukob generacija, imamo nove tehnologije, imamo puno poljoprivrednih izazova, ali svi zajedno sa pozitivnim razmišljanjemo možemo učiniti poljoprivredu drugačijom", rekao je predsjednik Organizacijskog odbora Konferencije "Slavonika" Danijel Koletić.

Dodao je i kako će se kroz brojne okrugle stolove, predavanja i izlaganja otvoriti važne teme te ponuditi nove ideje u hrvatskoj poljoljoprivredi.