Ostalo

JESU LI TO MJERE DO AUTOBUSNOG KOLODVORA?

Sindikati o Ćorićevim mjerama: To je vjetar u leđa za još veći odlazak mladih

Sindikati radnika u privatnom i javnom sektoru danas su Vladi poručili: "Oporavak ide najprije od onih koji su već odavno dobro oporavljeni. Vrijeme je za NAŠ oporavak". Osvrnuli su se na 9 "mjera do karijere" koje je jučer javnosti predstavio ministar Ćorić upitavši ga: "jesu li to mjere do autobusnog kolodvora?"

Vilim Ribić   FOTO:Davor Pongracic / CROPIX
Piše: Media servis

Najavljenim mjerama mlade ćemo katapultirati još brže preko granice jer one služe za statističko smanjenje broja nezaposlenih uslijed poticanja na rad bez zasnivanja radnog odnosa. Ove aktivne mjere nisu ništa drugo nego 41 loša mjera koja je administrativno sužena na 9, da bi to nazvali reformom, kaže Lucija Barjašić Špiler iz Matice hrvatskih sindikata.

"Rekli su da u te mjere ulažu milijardu i pol kuna. Propustili su reći da polovica tog novca odlazi na SOR, na ono famozno stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. SOR je u potpunosti zamijenio pripravništvo i zamijenio ugovor o radu s probnim rokom. SOR je rad bez radnog odnosa u kojem mlada zaposlena osoba nema nikakvih radničkih prava. To je mjera da poslodavac dobije besplatnu radnu snagu, a da mlada osoba dobije minimalac."Na ovo se nadovezao predsjednik sekcije mladih ispred Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Ivan Juričević:

"Ovo nije ništa drugo nego vjetar u leđa svima nama mladima da napustimo Hrvatsku, jer sve ove mjere idu samo protiv mladih, a ne za mlade."Sindikati upozoravaju kako se nizu zemalja koje pozivaju stručnjake iz Hrvatske, sada pridružila i Danska, gdje je plaća 4 puta viša od hrvatske. Predsjednik SSSH, Mladen Novosel stoga se pita:

"Tko god može, koji će to biti razlog da ne iseli iz Hrvatske?"Rješenje vide u povisivanju plaća radnicima. Sindikalist Vilim Ribić slikovito tvrdi:

"Onaj kome je plaća 58,200 kn u INA-i, njemu je porezna reforma donijela 5,000 kn veća primanja. Taj će tih 5,000 kn ili staviti na banku i štedjeti, ili kupovati dionice, ili otići u Dubai. Učitelju ako dignete plaću, on će otići i kupiti veš mašinu koju odavno treba kupiti. Ali onda neće kupiti Miele veš mašinu, već će kupiti Končarevu koja je jeftinija."

Nezadovoljni sindikati najavili su stoga još jedne prvosvibanjske prosvjede, ovaj put u Slavonskom Brodu, gdje očekuju više tisuća ljudi.