Razno

ZDRAVE NAVIKE

Uz ove navike zdrava prehrana postat će vaša svakodnevica

Hladni zimski dani polako su iza nas, a s početkom proljeća sve više razmišljamo o lošim navikama koje trebamo promijeniti u životu. Jedna od njih je i loša prehrana zbog koje se, dolaskom sunčanih dana, sve lošije osjećamo. Ljeto je još daleko, a do tada pokušajte uvesti neke od ovih zdravih prehrambenih navika.

Ilustracija   FOTO: Pixabay
Piše: Republika.eu / Cosmopolitan.hr
Usvojite sljedeće navike i dočekajte ljeto zdravi i puni elana.

1. Nemojte preskakati doručak
 
Ustanite ranije, pripremite svoje omiljene namirnice koje će vam napuniti baterije za novi radni dan i sjednite za stol. Vrlo je važno da sjednete i jedete polako. Nemojte sjesti na kauč i uključiti svoju omiljenu seriju jer nećete imati kontrolu koliko ste pojeli. Ukoliko pojedete kvalitetan doručak, ostatak dana manje ćete posezati za nezdravim namirnicama poput grickalica, brze hrane, slatkiša i sl.
 
2. Zapišite mamine recepte
 
Recepti vaše mame, ukoliko ih ne zapišete, otići će u zaborav i bit će vam žao ako vaša omiljena jela ne budete znali sami pripremiti. Kako vam se to ne bi dogodilo, uz maminu pomoć napravite ta jela te obvezno zapišite kako to vaša mama radi.
 
3. Iskušajte nove recepte
 
Vidjeli ste nešto zanimljivo na televiziji ili na internetu? U restoranu ste probali nešto jako fino, ili vam se svidjelo što je vaša prijateljica pravila za ručak? Ne ustručavajte se pripremiti neko novo jelo. Pronađite ili zatražite recept i bacite se u akciju. Bit ćete ponosni kad vam jelo uspije. Ako ipak ne uspije, ne posustajte, svakome se dogodi.
 
4. Zaboravite na grickalice i slatkiše
 
Ovo je jedna od najtežih odluka. Najlakši način je da jednostavno prestanete kupovati takvu hranu. Ako kod kuće nemate flips, čips, gazirana pića i sl., nećete to ni konzumirati. Tako će vam biti lakše odbiti te namirnice kada vam ih prijatelji i kolege ponude.
 
5. Ponesite užinu na posao
 
Prolazite kraj pekare kada idete na posao? Peciva neodoljivo mirišu i ne možete odoljeti da ne uđete i kupite nešto? Od sada zaboravite na to. Od kuće ponesite neku voćku i jogurt i neka to bude vaša užina. 
 
6. Jedite raznovrsno i umjereno
 
Vrlo je važno unositi raznovrsne namirnice u organizam. Ugljikohidrati, vitamini, minerali, masti, bjelančevine, voda, sve to je potrebno da bi vaš organizam bio uravnotežen.
 
7. Budite zločesti, ali samo povremeno
 
Ponekad si smijete dopustiti onaj grozni slatkiš prepun šećera, možete i prespavati doručak ili jesti uz omiljenu seriju. Ali ne zaboravite, to mora biti zaista, ali zaista rijetko.
 
Više detalja pročitajte na Cosmopolitan.hr