Gastro

JESMO LI GRAĐANI DRUGOG REDA?

EU nema pravnih sredstava osigurati jedinstvenu kvalitetu prehrambenih proizvoda

U zakonodavstvu EU-a nema odredbi pod kojima bi Unija mogla kazneno goniti proizvođače hrane koji distribuiraju hranu različite kvalitete pod istim brandom u različitim državama članicama, navodi u četvrtak dnevni list Magyar Idok izjavu povjerenika EU-a za sigurnost hrane.

Ilustracija   FOTO:pixabay
Piše: HINA

Vytenis Andriukatis je naveo da  prehrambene tvrtke ne mogu biti obvezne provjeravati da njihovi proizvodi odgovaraju "nacionalnom ukusu, željama i kupovnoj moći".

Umjesto toga, povjerenik potiče kupce da se obrate organizacijama za zaštitu potrošača  i zahtijevaju bez obzira na to jednaku kvalitetu u njihovoj zemlji.

Tvrtke mogu odlučiti  da koriste različite sastojke u različitim zemljama no kupci moraju biti obaviješteni, rekao je povjerenik.

Sastav svakog proizvoda mora biti jasno naveden i dostupan kupcima, rekao je Andriukatis.

Češka je prije dva dana objavila da će tražiti od Europske unije da zabrani prodaju hrane lošije kvalitete u zemljama istočne Europe koja tamo dolazi pod istim nazivom brenda pod kojim se na zapadu prodaje kvalitetnija hrana.

Češka će se tako pridružiti Slovačkoj i Mađarskoj, koje također kažu da multinacionalne tvrtke za hranu prodaju proizvode lošije kvalitete na siromašnijem istočnom tržištu.

"Mi smo zapravo europska kanta za smeće...", rekao je ministar poljoprivrede Marian Jurecka.

Češke udruge potrošača već se dugo žale na hranu lošije kvalitete koju prodaju velike kompanije.

Međutim, nisu mogli ništa učiniti jer je takva prodaja legalna u EU-u sve dok su na omotu prehrambenog proizvoda navedeni svi sastojci.

 

 

(Hina)