Osječko-baranjska

RAČUNI SIJEČANJSKOG GRIJANJA

"Plinaši" zadovoljni, korisnici centralnog grijanja neugodno iznenđeni!

Potrošačima su krajem prošlog tjedna na kućne adrese stigli računi za grijanje za siječanj. Oni koji koriste plin nešto su zadovoljniji od onih koji se griju na centralno grijanje.

Ilustracija   FOTO:PIXABAY
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

S nelagodom su se ovih dana stoga otvarale kuverte s pristiglim računom jer je siječanj kolokvijalno najduži mjesec i novčanici su prazni od blagdanske potrošnje i mjesec je bio natprosječno hladan pa se prema tome pojačano grijalo piše Glas Slavonije.

Na području Osijeka dva su osnova modela grijanja kuća i stanova - plin i gradsko grijanje. Dominira plin sa 66-postotnim udjelom, odnosno registrirano je 31.067 brojila. Nešto manje od 20 posto, odnosno 12.000 potrošača koji su priključeni na sustav gradske toplane.

U našim ranijim kontaktima s HEP plinom pojašnjeno je kako su ovako niže cijene rezultat sniženja cijene prostornog metra plina (18 posto za kućanstva) iz travnja prošle godine te dodatno još za tri posto zbog smanjenja tarifnih stavki za distribuciju plina od 1. siječnja. I još k tome valuta, odnosno termin plaćanja, rastegnut je do 28. veljače, do kada će jamačno svim zaposlenima biti isplaćena plaća - piše Glas Slavonije.

No zato su potrošače priključene na sustav centralnog gradskog grijanja dočekale veće cijene nego što je to uobičajeno. Požalili su nam se stanari bivšeg VBK kako su za dvosobne stanove siječanjske cifre i do tisuću kuna! Općenito, kod ovih potrošača još uvijek se lome koplja oko metodologije izračuna vezano uz razdjelnike, ali i obračuna zajedničke potrošnje.

O mogućnostima plaćanja računa za grijanje razgovaralo se i na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka. Pojedini vijećnici zastupaju stav kako bi HEP plinu i HEP Toplinarstvu trebalo predložiti prelazak na model paušalnog plaćanja računa za grijanje tijekom cijele godine, a sukladno prosječnoj potrošnju u protekloj godini. Na taj bi se način teret velikih zimskih računa pravično rasporedio na cijelu godinu.

Tako je gradski vijećnik Karlo Šatvar (HDSSB) naveo svoj primjer u kojemu on sam svaki mjesec uplaćuje na račun HEP plina iznos od 500 kuna.

O uvođenju paušalnog načina plaćanja doista se razmišljalo već ranije i u HEP plinu, to je praksa koju koriste i neki drugi isporučitelji plina u Hrvatskoj. No ipak su ostali pri stavu kako je plaćanje po očitanoj potrošnji - obostrano fer metoda.

Izvor: Glas Slavonije