Ostalo

SPORNA IZMJENA ZAKONA

Sindikalci prijete štrajkom zbog proširenja SOR-a i Vladina ignoriranja

Sindikati prijete štrajkom zbog Zakona o poticanju zapošljavanja kojim se stručno osposobljavanje proširuje i na nezaposlene mlade ljude sa završenom 4-godišnjom srednjom školom, ali i Vladina isključivanja socijalnih partnera iz dijaloga.

Vilim Ribić   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

"Jasno smo poručili Vladi i zastupnicima u Hrvatskom saboru, ukoliko Vlada, kako je to činila u posljednje vrijeme prekinula socijalni dijalog sa sindikatima, da će sindikati biti primorani putem industrijskih akcija rješavati prava i interese hrvatskih radnika. Naravno da je jedna od sindikalnih akcija i mogući neki oblik štrajka", izjavio je predsjednik SSSH Mladen Novosel.Dodaje da će se ovim putem znatno povećati iseljavanje Hrvata koji će u vlastitoj državi postati besplatna radna snaga te da se takvim mjerama pogoduje isključivo poslodavcima.

"Trgovkinje, trgovci, zidari i druga zanimanja koja se zavše nako 4-godišnjeg školovanja, te radnike sada tjerate da i oni rade godinu dana besplatno za poslodavce, odnosno da rade za minimalnu plaću na teret proračuna RH. Van svake pameti", smatra Novosel.Vilim Ribić, pak, smatra da Vlada ide u hitnu proceduru potajice i da im odgovara što građani nisu dovoljno upoznati s opasnostima Zakona.

"Čini se da građani ne razumiju problem. Oni misle da je to sad nešto dobro - nezaposleni će dobiti neki novac pa će nešto raditi i nešto dobiti. Ali ne, nezaposlenima to ne treba, oni odoše u Austriju i Njemačku. Rekao bih da je takva politika protunacionalna, a iza toga stoji gospođa Dalić", istaknuo je Ribić.Šef SDP-a Davor Bernardić također kritizira Zakon o poticanju zapošljavanja.

"Plenkovićeva Vlada ruši cijenu rada, a povećava i diže cijenu struje i plina. I to je još jedan udar na hrvatskog građane i na ovaj način građani u Hrvatskoj su ostavljeni sami između čekića i nakovnja", rekao je šef SDP-a.Istaknuo je kako će HDZ ovim putem direktno pomoći trgovačkim lancima gdje će potplaćene blagajnice zamijeniti mladi, besplatni radnici. SDP predlaže da Zakon ide u redovnu proceduru i da se usuglasi sa socijalnim partnerima. Branko Bačić, pak, tvrdi da je Vlada u najboljoj mogućoj mjeri iskomunicirala sa socijalnim partnerima nove mjere koje, kaže, idu na ruku više od 20 tisuća nezaposlenih mladih sa 4-godišnjom srednjom školom.

"Držim da je to dobra mjera. Mislim da se tu prvenstveno ide na ruku mladim ljudima, da im se omogućuje da nađu mjesto u Hrvatskoj da ne odlaze i iseljavaju. U tom smislu ovo dožvljavam kao jednu od mjera zadržavanja mladih ljudi", izjavio je Bačić.Na komentar SDP-ovaca o otpuštanju blagajnica, ističe.

"Mislim da je to prenapuhano. Ne vjerujem da će do toga doći. Mislim da je to kriva poruka koju šalje SDP".