Lokalni izbori 2017

POLITIČKE LAŽI I OBMANE JAVNOSTI

Prije godinu dana Vrkić i Šišljagić osnovali neformalni Klub zastupnika za lobiranje projekata u Osijeku, a od tog nikada ništa!

Jučer, 16.veljače 2016. bilo je točno godinu dana kako su Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić održali sastanak nakon kojega su istaknuli kako je to njihov povijesni susret, te kako poslije toga neće više ništa biti isto. Najavili su kako će okupiti saborske zastupnike s područja Osječko-baranjske županije, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju i osnovati svojevrsni klub zastupnika kako bi preko njih mogli ići sa zahtjevima Vladi i državi te od njih tražiti ono što je od posebnog interesa za naš zavičaj.

Ivan Vrkić i Vladimir Šišljagić   FOTO:Vlado Kos / CROPIX
Piše: R.I. Republika.eu

Podsjećamo, tom prilikom Vrkić je rekao kako javno poziva saborske zastupnike s područja Osječko-baranjske županije, neovisno o političkim opcijama i različitim stajalištima, da nam se odazovu u ovaj neformalni klub jer jako je važno zajednički razgovarati o važnim temama za naš kraj. U ovoj cijeloj priči nema nikakve politike, nema razmirica. Ima ozbiljnog dogovora i razgovora o svim važnim pitanjima – od investiranja, života i boljih uvjeta za život svih naših sugrađana u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.

Na te već otrcane demagoške Vrkićeve riječi tom prilikom, sa ništa manje demagogije, nadovezao se isto tako profinjeni župan koji je ocijenio kako će se tako lakše rješavati projekti i problemi i kako trebamo zajedno sjesti za stol i vidjeti što se može korisno učiniti. Ako se uspijemo usuglasiti oko određenih tema i budemo imali zajednički stav, trebamo zanemariti političke tenzije i zajednički početi lobirati za interese našega kraja, zaključio je u ništa manje demagoškom tonu, istom prilikom Šišljagić.

Vrkić i Šišljagić su tada razgovarali i o nekoliko aktualnih tema, kao što su izgradnja nove zgrade Prve gimnazije, ULO hladnjača i tretiranje komaraca… koje su ocijenili kao strateškim prioritetima za Osijek i Osječko-baranjsku županiju. 

Zaključili su kako Prva gimnazija u Osijeku dugo nema odgovarajuće pedagoške standarde i da prostor nema odgovarajuće uvjete, a kako se već duže vrijeme traži rješenje za izgradnju nove školske zgrade. Grad Osijek tada je ponudio lokaciju preko puta dvorca Pejačevića, a Vrkić i Šišljagić dogovorili su se na sastanku o modelu što bržeg rješavanja svih potrebnih preduvjeta kako bi se što prije pristupilo projektiranju i dobivanju građevinske dozvole, a zatim i izgradnji zgrade Prve gimnazije. Kako su tom prilikom rekli, obojica su se dogovorili kako je izgradnja Prve gimnazije prioritet, te da će zajednički udružiti financijska sredstva i zajedno krenuti u borbu radi rješavanja tog problema.

Nisu napravili ništa, što ste navalili? Napraviti će u slijedećem mandatu

Prisjećajući se tog „povijesnog susreta“ Šišljagića i Vrkića, provjerili smo što je od najavljenog i obećanog, do danas i učinjeno.

Povodom najave kako će osnovati neformalni Klub saborskih zastupnika sa područja Osječko-Baranjske županije, činjenica je kako nisu napravili ništa. Naime, osim jednog jedinog tzv. konstituirajućeg okupljanja Vrkićeva i Šišljagićeva „Kluba zastupnika“ 19. veljače prošle godine, nikada se više ti zastupnici koji uz župana i gradonačelnika primaju gotovo dvadesetak tisuća kuna mjesečno nisu sastali. Sramotno, ali istinito.

Na tom neformalnom konstituirajućem Klubu zastupnika uz saborskog veterana Branimira Glavaša, Ivana Vrdoljaka, Josipa Salapića, Domagoja Hajdukovića, Miroslava Šimića, Jaroslava Pecnika, Ivana Anušića, Leona Žulja, Damira Tomića, Stjepana Pintarića, Ivana Radića, bili su i predstavnici nacionalnih manjina Mile Horvat i Juhas Šandor. Ukupno13 saborskih zastupnika. Prava snaga Slavonije i Baranje.

Bombastično najavljivan dugogodišnji Šišljagićev i Vrkićev projekt izgradnje Prve gimnazije u Osijeku od 2013. godine do danas, nije se pomakao sa mrtve točke. Iako je tijekom već dvije proračunske godine Županija osiguravala sredstva za provođenje javnog, arhitektonsko urbanističkog natječaja za novu zgradu Prve gimnazije u Osijeku, ništa se u te dvije godine nije događalo. Osigurana proračunska sredstva za projektiranje, otkup zemljišta i gradnju nove zgrade Prve gimnazije, ostala su cijelo ovo vrijeme neiskorištena. Neiskorišteni županijski proračunski novac je prebacivan, iz godine u godinu.

U svojim javnim istupima Vrkić je Šišljagiću cijelo vrijeme obećavao kako će Grad pokloniti veći dio zemljišta, a preostalo je trebalo otkupiti od Erste banke. Za razgovore i pregovore sa bankom zadužen je bio Vladimir Šišljagić. Više od dvije godine kasnije, osim „loptanjagrađanima na relaciji Šišljagić-Vrkić projekt izgradnje Prve gimnazije nalazi se tamo gdje je i bio prije više godina. U glavama onih koji nam bajkama o tome godinama „mažu oči“.

Jalovi kolegiji, županova k.č.br. stručnjakinja i županov fuš majstor

Osim na desetine održanih jalovih županovih kolegija tijekom proteklog mandata na kojima su se godinama samo nadmudrivali županovi suradnici u osobama k.č.br. stručnjakinje Danijele Lovoković i slavnog osječkog arhitekta Olivera Grigića koji cijeli svoj radni vijek „maše nogama“ čvrsto oslonjen na županijski proračun, a istovremeno radeći projekte u „fušu“, ništa korisno i pametno se nije dogodilo.

Što je u pitanju da se cijeli mandat župana i gradonačelnika ništa od najavljivanog do danas nije napravilo, odgovor nikada nismo dobili. Kada ga i budemo dobili, biti će to nesuvislo uvjeravanje i objašnjenje kako su za neizvršenje obećanog projekta krive mnoge birokratske prepreke, a ne njihova nesposobnost i nesposobnost njihovih dobro plaćenih „stručnjaka“ isuradnika.

Gosti poznatog osječkog tajkuna, zajednički dogovaraju izbornu strategiju

Jedno je sigurno, kada se dvojac (Šišljagić-Vrkić), koji je već duboko u predizbornoj kampanji bude pravdao zbog svoje nesposobnosti, uvjereni smo kako će „ne trepnuvši“ bez i malo stida zaklinjati se svim svojim „živim i mrtvim“ da će ako dobiju još jedan mandat, zakopati temelje Prve osječke gimnazije poslije nadolazećih izbora. .

Da smo u procjeni razvoja događaja oko Prve gimnazije u pravu, potvrđuje i informacija kako se Šišljagić planira već na slijedećoj Županijskog skupštini (pretposljednjoj) ovoga saziva opravdavati upravo na način koji najavljujemo. Svi su drugi krivi i nesposobni, samo mi za to nismo ništa odgovorni!

Ali zato, kako nam kaže naš izvor, u opuštenoj atmosferi privatne kuće jednog poznatog osječkog tajkuna uz čašicu osvježenja, Šišljagić i Vrkić zajedno već duže vrijeme ozbiljno dogovaraju izbornu strategiju operacije „lokalni izbori 2017." O kojem je tajkunu riječ, pogodite sami.

R.I.