Ostalo

"NIJE PREDIZBORAN TRIK"

Na jesen kreće gradnja Pelješkog mosta

Na jesen kreće gradnja Pelješkog mosta - najava je to koju smo čuli već nekoliko puta no Vlada Andreja Plenkovića poručuje da je to sad to. U pet proračunskih godina za to je osigurano 420 milijuna eura, a u Banskim dvorima vjeruju da će iz europskih fondova dobiti i do 85 posto sredstava.

Pleg Butković   FOTO:HRT
Piše: Media Servis

"Ovo nije predizboran trik", poručio je resorni ministar Oleg Butković nakon što je Vlada je donijela odluku o financiranju projekta Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom koja se sastoji od 3 faze. Prva je Pelješki most, druga pristupne ceste, a treća obilaznica Stona. Premijer Andrej Plenković.

"Riječ je o projektu vrijednom 420 milijuna eura. Nadamo se da ćemo ga sufinancirati sredstvima Europske unije i realizirati u godinama koje su pred nama. Svi oni koji idu redovitije prema krajnjem jugu Hrvatske znaju koliko će ovaj most značiti", rekao je premijer. U ovom trenutku u tijeku su dva projekta, izvijestio je resorni ministar. Projekt je prijavljen za financiranje iz europskih fondova, a Hrvatske ceste su kao investitor krenule u odabir izvođača radova. Ne bude li dugotrajnog žalbenog postupka, u lipnju ćemo imati izvođača, a radovi će krenuti najesen.

"Cijeli projekt trajat će u tri faze do 2021., a sam most, ako počne gradnja najesen, bit će gotov za tri godine". Budući da je ovo treći put da počinju radovi na Pelješkom mostu, Butkovića smo pitali koja je cijena dosadašnjih radova i može li se što od onih prije iskoristiti.

"Što se tiče pristupnih cesta, to će se iskoristiti. A što se tiče mosta, ono je bio jedan most s jednim tehničkim karakteristikama, a ovo je drugi. To jest, nije drugi nego je drugačiji". I još jednom išla je poruka.

"Ovo nije predizboran trik, zaista smo došli u zadnju fazu. Pelješki most je prioritet, na njemu je radila i bivša Vlada, Pelješki most danas ima konsenzus svih političkih stranaka i to više nije predizborno pitanje", Butković je demantirao vijest da se izmjenama Zakona o pomorskom dobru otvara mogućnost privatizacije, iako to stoji u Nacionalnom planu njegovog ministarstva.

"To je još uvijek u fazi javne rasprave i konzultanti koji izrađuju taj dokument su jednu od mjera i tu predložili. O tome nema govora", poručio je Butković. Ministri graditeljstva i turizma Lovro Kuščević i Gari Cappelli.

"To je u nekoj fazi procedure u Butkovićevom ministarstvu. Privatizacija ni u kom slučaju, koncesioniranje u svakom slučaju", poručio je Kuščević.

"Nekih problema ima, nekima je to ušlo u pretvorbu, problema ima jer je drugačije ucrtano pomorsko dobro, a oni su kupili i investirali. Neka to struka odluči, to će kolege sigurno pronaći najbolje rješenje", poručio je Cappelli.