Politika

MINISTAR ZDRAVSTVA MILAN KUJUNDŽIĆ

Ispituje se mogućnost nastavka proizvodnje u Imunološkom zavodu

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u srijedu je, upitan za sudbinu Imunološkog zavoda (IMZ), istaknuo da se ispituju mogućnosti nastavka proizvodnje cjepiva na postojećoj lokaciji u Rockefellerovoj ulici.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Hina

Nakon što je povjerenstvo za IMZ utvrdilo da se tamo ne mogu više proizvoditi krvni derivati i faktori zgrušavanja, radi se studija koja će pokazati kakve su mogućnosti za nastavak proizvodnje dijela cjepiva s postojećom opremom, rekao je ministar upitan za rješavanja problema IMZ-a, koji već godinama ne radi zbog gubitka proizvodnih dozvola. 

Povratak IMZ-a na svjetsko tržište cjepiva, koje kontrolira nekoliko velikih svjetskih kompanija, tim je teže što je duži zastoj u proizvodnji pa se u tom smislu otvara prostor za eventualne pregovore s partnerima iz zemlje i svijeta, kaže Kujundžić.

"To je sretna okolnosti jer ako izgubimo potpuno brend i tržište, koje smo nažalost izgubili jer je proces dugo trajao, onda će biti puno teže pregovarati", izjavio je Kujundžić nakon što su u Banskim dvorima potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava dnevnim bolnicama. 

Za nastavak proizvodnje krvnih derivata traži se žurno rješenje na drugoj lokaciji s novom opremom, a ministar ponavlja da će u tom smislu Vlada i država ustrajati da se "svakako sačuva tu proizvodnju u hrvatskim rukama, u Hrvatskoj, od hrvatske krvi".

Upitan za prijedlog oporbe da se osnuje istražno povjerenstvo za utvrđivanje odgovornosti za rezultate upravljanja i raspolaganja financijskim i drugim resursima IMZ-a, odgovorio je kako je on uvijek zagovaratelj istine o svemu, pa tako i o Imunološkom. 

"Nemaju Hrvati i ne smiju ništa skrivati, ali pritom ne smiju biti ostrašćeni, ne smiju njegovati mržnju, nego istinu", poručio je Kujundžić.