Osječko-baranjska

U SUSRET MANIFESTACIJI "BUŠE U BARANJI"

Baranjske buše došle u Osijek otjerati zimu

U susret manifestaciji "Buše u Baranji", dobroćudni bušari, zastrašujućeg izgleda posjetili su Osijek. Grad su obišli u prikolici koju je vukao tramvaj, a na trgu Ante Starčevića građane su počastili pjesmom, plesom i glasnom zvonjavom, kako bi zajedno otjerali zimu.

Baranjske buše došle u Osijek otjerati zimu   FOTO:Republika.eu
Piše: STV / Republike.eu

Legenda kaže da su momci iz baranjskih sela svojim strašnim izgledom, licima prekrivenim drvenim maskama i odjeveni u ovčju bundu, stvarali zaglušujuću buku zvonima i na taj način tjerali zimu s prostora Baranje. 

"Znači imamo na sebi od čizama, od ovih gaća bijelih što mi tradicionalno nosim, koje se pune slamom ali mi nismo htijeli u centru da ne zasmetimo, znate kako je, do bundi. Prije su ljudi nosili bunde okrenute naopako pa su bili oni kožuvi stari što bi se reklo od naših djedova, pradjedova, ali mi smo sad nabavili malo krzna i tako do ovih tradicionalnih maski drvenih", kazao je Zlatko Posavac.

A sve to odijevaju kako bi zastrašili i zaboravili prošlu godinu, a možda su baš buše razlog što je zima posljednjih dana napustila Slavoniju i Baranju. Manifestacija "Buše u Baranji" započet će 19. veljače, kada će se u Baranjskom Petrovom Selu predstaviti "Male buše" uz nastupe dječjih folklornih skupina. A u posljednjim danima veljače, od 26. do 28. svoje mimohode, uz popratni program imat će "Lipe i Strašne buše".