Ostalo

DO SADA UMRLO 11 LJUDI

U Hrvatskoj se od gripe ne cijepi 94 posto stanovnika

Veliku zabrinutost izazvala je smrt dviju četveromjesečnih beba, a jutros su u Split zbog toga stigla i dva najpoznatija hrvatska epidemiologa. Sutra bi trebalo biti poznato jesu li bebe umrle zbog virusa gripe.

Ilustracija   FOTO:Davor Pongracic / CROPIX
Piše: Media Servis

Do sada je potvrđeno da je od gripe u Hrvatskoj umrlo 11 osoba, od kojih 6 u Splitu. No, dvojica stručnjaka danas smiruju situaciju.

Split nije pogodio veći val smrtnosti od gripe zaključak je to održanog sastanka u županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo na kojem su sudjelovala i dva najpoznatija epidemiologa, Bernard Kaić, specijalist epidemiologije, te Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

"Svugdje u Hrvatskoj ove sezone je više gripe nego zadnjih nekoliko sezona. To što se može steći dojam da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji nešto veći teret gripe je najvjerojatnije posljedica bolje suradnje kliničara i epidemiologa i boljeg prijavljivanja nego drugdje u Hrvatskoj. Iz Splita su poslani uzorci od šest osoba a iz ostatka Hrvatske pet." kaže Bernard Kaić specijalist epidemiologije. Za sada je potvrđeno da je od gripe u Hrvatskoj umrlo 11 osoba, od kojih 6 u Splitu. Za dvije bebe, jedna od četiri mjeseca, a druga od četiri i pol, koje su ove nedjelje mrtve dovedene na Hitni kirurški prijam KBC-a Split još nije potvrđena gripa.

"Svake godine umiru ljudi of gripe. To je nešto što se u medicinsakim terminima zove višak smrtnosti. Procjenjuje se na zemlju veličine Hrvatske da u sezoni gripe umre 200-550 osoba. U sezoni poput ove očekuje se da u Hrvatskoj umre od 350 do čak 400 osoba."- pojasnio je Kaić. A razlog veće smrtnosti je i mutacija virusa gripe kaže Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

"Ove godine pojavio se novi soj virusa AH3N2 koji se pokazao se kao dominantni soj ove sezone što znači sasvim nov. Naša populcija je imunološki naivna za taj soj. Mi nemamo stvorena protutijela za taj soj i zbog toga je povećan broj oboljelih pa i sa komplikacijama i smrtnim ishodima." kaže Draženović i dodaje kako su oni koji su ove godine primili cjepivo zaštićeni i od ove mutacije, ali je veliki problem što se čak 94 posto stanovnika ne cijepi protiv gripe.

"Nakon pandemijske godine kada se stvorila jedna negativna kampanja što se tiče cijepljenja protiv gripe i općenito došlo je do izrazitog pada procijepljenosti od 70% i vi de facto imate situaciju uz niske temperature, ledeni val gdje dolazi do sužavanja krvnih žila, imate epidemiju s novim sojem koja odljušti epitel u vašem respiratornom traktu i necijepljenost i imate ovu situaciju sad."- pojasnio je Draženović. U splitskoj bolnici od 20 prosinca do danas pregledano je 480 bolesnika od čega je hospitalizirano njih 73, a trenutno se na klinici za infektologiju liječi njih 16.

"Ako govorimo još nešto o konkretnim brojevima 2009., 2010., i 2011. na Klinici za infektologiju smo tijekom čitave sezone bolnički liječili oko 120 bolesnika s komplikacijama gripe a ove godine smo na polovici epidemije, znači očekujemo broj oboljelih još tijekom veljače, znači liječili smo ih 73.", istaknuo je Lukšić. kaže predstojnik Klinike za infektologiju splitskog KBC-a Boris Lukšić. Gripa je sada na svom vrhuncu, kaže doktor Lukšić, a slijedi njena silazna putanja.

"U slučaju da dođe do temperature koja traje duže od tri dana, ako osoba ima probadanje u prsištu, otežano disanje , ako ima još kronične bolesti, javljaju se svom liječniku koji ih upućuje na Kliniku za infektologiju gdje se pacijent pregleda, odnosno, nadležni liječnik prosudi ima li simptome upale pluća i dalje poruči rendgen i daljnju obradu pacijenta"- nadodao je Lukšić. Još uvijek su u bolnici na snazi mjere zabrane posjete na određenim odjelima.