Gospodarstvo

ODLUKE SE TREBAJU POČETI DONOSITI

Nova energetska strategija: Kako dalje?

U sjeni priče oko vraćanja INA-e u hrvatske ruke Vlada priprema novu energetsku politiku. Kako bi ostvarili ciljeve, koji trebaju biti ambiciozni, predsjednica zaziva da se sustav pokrene, odluke počnu donositi...

Energetska konferencija "Nova hrvatska energetska strategija"   FOTO:Davor Pongracic / CROPIX
Piše: Media servis

"Vlada i resorno ministarstvo kreću u zaokret u dosadašnjoj energetskoj politici."Najavio je ministar Slaven Dobrović na konferenciji "Nova hrvatska energetska strategija" u organizaciji Jutarnjeg lista. Pri tom kao izazove nabraja sigurnost opskrbe, cjenovnu pristupačnost i zaštitu okoliša. Posebno se osvrnuo na obnovljive izvore energije koje zastupa, ali ne po cijenu opstojnosti sustava. Pokažimo više odlučnosti u kreiranju ambiciozne energetske politike, poruka je predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja ističe da je energetika ključna za gospodarski razvitak ali i političku stabilnost zemlje. Upozorila je da još uvijek nedostaju ključni strateški dokumenti, da treba uvažiti tranziciju prema niskougljičnoj fazi, dokinuti lutanja oko obnovljivih izvora energije, prepoznati važnost povezivanja hrvatskog plinskog sustava sa susjedstvom, te iskoristiti geostrateški položaj. Na putu ka ostvarivanju ciljeva kao prepreku predsjednica detektira problem zakočenosti sustava i nemogućnosti donošenja odluka, a paraliza je krenula s borbom protiv korupcije. Nedostaju nam, kaže, jasno postavljeni kriteriji, procedure, pravila ponašanja, postavljeni ciljevi i strategije, i to na svim razinama.

"Takav prazan prostor prepušten je spekulacijama, izrazito naglašenom neargumentiranom i populističkom nastupu interesnih skupina. To je stvorilo klimu u društvu koja nas koči u donošenju odluka i dovodi do opetovanog propuštanja pozitivnih prilika za Republiku Hrvatsku. Taj se krug opstrukcije mora prekinuti", rekla je predsjednica. Pred Vladom je velika odluka: kako do INA-e? Za sada je najistureniji model koji predviđa prodaju 25 posto HEPa. Predsjednik Uprave te tvrtke Perica Jukić smatra da bi IPO HEP-a bila dobra stvar. Zna kako bi najbolje iskoristili taj novac, ali INA nije u njegovoj priči.

"IPO donijela bi prednosti u onom dijelu gdje bi se novac mogao usmjeriti za razvoj, za investicije, za proširenja na druga tržišta", rekao je Jukić. Rasplet situacije očekuje i predsjednik Uprave INA-e Zoltan Aldott koji je iskoristio priliku da pohvali kompaniju navodeći da se za dobrim konjem prašina diže. Naveo je tri šoka koja su utjecala na njezinu perspektivu: situacija u Siriji, regulativa i tržišne cijene. Unatoč šokovima ističe da INA nije problematična kompanija. Osvrnuo se i na ulaganja u riječku rafineriju.

"Izabrali smo Rijeku jer je bila veća, sofisticirana. I do 2030. još jedan investicijski ciklus rafinerijama može biti isplativ, ali to mora biti vrlo oprezna investicija", rekao je Aldott. Hrvatska strana u INA-i radi na žalbi na arbitražni pravorijek. Dobrović uvjerava da javnost može biti sigurna da brinu oko zaštite hrvatskih interesa.