Gospodarstvo

UKUPNO 104 MJERE

Dalić: Rasteretit ćemo gospodarstvenike prevelike administracije

Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva, predstavila je danas u Zadru potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, Martina Dalić.

Martina Dalić   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Media Servis

Radi se o ukupno 104 mjere koje će smanjiti birokratizaciju i kompleksnu primjenu administrativnih zahtjeva za sedam poslovnih područja.

"Zaštita na radu, sanitarno tehnički uvjeti, trgovina, prijava gradilišta, otvaranje poduzeća, d.o.o.-ova i j.d.o.o.-ova ova i u jednom dijelu liberalizacija usluga. Smisao je akcijskog plana da se nijedan standard, nijedna razina zaštite ne ukida nego se način primjene postojećih standarda pojednostavljuje."- istaknula je Dalić. Ovo je samo prvi korak ka rješavanju nepotrebno komplicirane papirologije, dodaje Dalić:

"Velike su pitužbe poduzetnika ustvari da postoji jedna administrativna džungla. I ovo predstavlja prvi korak u smanjivanje i raščšićavanje. Dakle plan je tijekom 2017. uvesti dodatni skup mjera koji će uključiti nova dodatna područja.".-naglasila je Dalić.Najveći dio mjera bit će proveden tijekom prve polovine ove godine, dok se u drugom dijelu godine planiraju mjere koje se odnose na digitalizaciju u poslovanju jednostavnih i regularnih društava s ograničenom odgovornošću. Plan se radi u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, a direktor Županijske komore Zadar Denis Ikić ističe na koje se probleme najčešće žale gospodarstvenici:

"Mogu reći ono što su naši gospodarstvenici postavili kao prepreke. Iz ribarskog sektora žele jednostavniji postupak dobivanja koncesije a druge smeta što moraju izvještavati o svom poslovanju na 10-15 državnih adresa. Tendencija je da to bude jednostavnije i da procedure budu manje i da ono što nije prijeko potrebno gospodarstvenici ne trebaju raditi i ne trebaju plaćati."- izjavio je Ikić.