Osječko-baranjska

SLAVONSKA GASTRONOMIJA

[VIDEO] Vinceška se u Erdutu slavi dobrom kapljicom i sočnim kobasicama

I u Erdutskim vinogradima započela je proslava Vincekova ili Vinceške. Dakako, rezidbom vinove loze.

trsovi se za Vincekovo ukrašavaju kobasicama   FOTO:STV
Piše: STV

Prema starom običaju, trsovi se za Vincekovo ukrašavaju kobasicama da bi grozdovi bili duži, kulenom da bi bili deblji i slaninom.
Vinovu lozu potom blagoslove svećenici, a da bi vinograd zaštitili od zime, mraza, kiše i bolesti.

"Mi iz godine u godinu na ovim prostorima sad po novome u vinogradu organiziramo proslavu sv. Vinka i imamo namjeru to proširiti na destinaciju Erdut jer pored nas ima tu manji broj vinara pa moguće je da to iduće godine i značajnije obilježimo" - kaže Pero Grgić, direktor Erdutskih vinograda.

Brojni vinoljopci uživali su u dobroj kapljici. Pekle su se i kobasice i slanina. Vino i slavonska gastronomija idealna su kombinacija i najbolji izvozni proizvod domaćeg turizma.

"Ovaj vinograd u kojem se nalazimo najveći u Republici Hrvatskoj je Erdustska vinarija zasigurno jedan od predvodnika kada pričamo u proizvodnji vina u našoj županiji i Hrvatskoj. I Županija je u proteklih nekoliko godina je uložila značajna financijska sredstva kako iz vlasitith sredstava tako iz europskih  fondova za poboljšanje ponude kada govorimo o proizvodnji vina" - poručuje Dragan Vulin, zamjenik župana osječko-baranjskog.

Erdustska vinarija posjeduje i najveću bačvu na svijetu u koju stane čak 75000 litara vina. Kulturna znamenitost i turistička atrakcija dvorac je Adamovićevih. Sve to Erdutske vinograde čini jedinstvenom turističkom destinacijom.