Ostalo

HRVATSKA UDRUGA RADNIČKIH SINDIKATA

Izjava Komadine o sindikatu u SDP-u je neprimjerena

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) smatra neprimjerenim nedavni istup potpredsjednika SDP-a Zlatka Komadine, kojim je doveo u pitanje opravdanost djelovanja sindikata zaposlenika SDP-a, smatrajući taj sindikat u stranci nepotrebnim, priopćeno je u srijedu iz HURS-a.

Zlatko Komadina   FOTO:N1 Screenshot
Piše: Hina

Komadina, navodi HURS, smatra nepotrebnim osnivanje sindikata u SDP-u, a to je obrazložio stajalištem da je politička stranka, a osobito socijaldemokratska, posve specifičan pravni subjekt glede radno-pravnih odnosa, pa osobno ne vidi potrebu za osnivanjem sindikata. Osim toga, većina radnih mjesta u stranci je dužnosnička, a radni odnos prestane nakon što istekne mandat.

Takva izjava neprimjerena je od političara koji je na jednoj od vodećih pozicija jedne od politički najutjecajnijih stranaka u Hrvatskoj, pogotovo jer dolazi od političara socijaldemokratske stranke, kojoj bi očuvanje radnih mjesta i zaštita radničkih prava trebali biti među glavnim ciljevima djelovanja, ocjenjuje HURS.

Potpuno je neshvatljivo stajalište da zaposleni ne bi trebali imati sindikalnu zaštitu samo zato što njihov radni odnos traje na određeno vrijeme, do isteka mandata odnosno opoziva. Upravo to ugrožava njihova radna mjesta i prava iz radnog odnosa, imajući u vidu dugotrajnu tradiciju hrvatskih političkih stranaka, uključujući i SDP, da postavljaju i smjenjuju ljude vodeći se pretežito kriterijem podobnosti vodstvu stranke, naglašava HURS.

Takva izjava može imati štetne posljedice za sve zaposlene u Hrvatskoj jer daje vjetar u leđa i ostalim poslodavcima da opstruiraju osnivanje sindikata koji bi zastupao prava njihovih zaposlenika, navodi se u priopćenju HURS-a.

(Hina)