Vukovarsko-srijemska

PROBLEMI S NISKIM TEMPERATURAMA

Mađarski ledolomci u Hrvatskoj

Zbog pojave zaleđenosti vodne površine stojećim ledom na dijelu Dunava kroz Hrvatsku pozvani su mađarski ledolomci. Na sastanku održanom u Somboru na kojem su sudjelovali predstavnici Hrvatske, Mađarske i Srbije zaključeno je da se dolaskom najavljenih niskih temperatura očekuje pojačanje ledohoda i pojavu potpunog ledostaja na Dunavu te formiranje ledenih čepova. Sastanku je prisustvovala i pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Elizabeta Kos.

Led na Dunavu   FOTO: Emica Elvedji / CROPIX
Piše: Media Servis

"Temeljem zahtjeva i sastanka međudržavnog ugovora između Republike Hrvatske i Mađarske a po zahtjevu naših lokalnih i centralnih tijela za obranu od poplava i nakon jučerašnjeg sastanka u Somboru, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike uputilo je zahtjev mađarskom ministarstvu da nam se pošalju dva ledolomca zbog velikog ledostaja i najave niskih temperatura."- izjavila je Kos.Zbog toga je predložen prelazak mađarskih ledolomaca na dio Dunava od zajedničkog interesa. Za sada je dogovoren dolazak dva ledolomca a ne isključuje se mogućnost da ih bude i više.Isporuka ledolomaca očekuje se u poslijepodnevnim satima.

"Oni su otprilike sada na carini negdje kod Mohača i očekujemo tijekom današnjeg dana njihov dolazak."- nadodala je Kos.Osim pomoćnice ministra, teren u Dalju obišli su ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić te generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

"Od leda sada praktički imamo stopostotni ledoslijed dužine od deset kilometara. Upravo iz tog razloga na vrijeme su odrađeni koordinacijski sastanci i pozvani mađarski ledolomci u pomoć koji će od sutra početi djelovati na području Republike Hrvatske."- istaknuo je Đuroković.Vodostaj Dunava u laganom je porastu dok je vodostaj Drave uzvodno od Belišća u opadanju. Zbog niskih temperatura zamrznuti su dijelovi opreme na nekim vodomjernim stanicama te na nekim vodokaznim letvama nije moguće očitati vodostaj zbog naslaga leda međutim, trenutna razina vode ne ugrožava ljude i njihovu imovinu