Osječko-baranjska

MEMORIJALNA FIŠIJADA "GEZA GUDLIN"

Ekipa Roberta Špehara osvojila titulu "najgoreg fiša"

Poznati osječki ugostitelj Geza Gudlin, napustio nas je prije 13 godina. Čovjek je to koji se s radošću spominje u priči o slavonskoj gastronomiji, a brojni prijatelji opisuju ga kao velikog veseljaka. Njemu u čast, 4. godinu za redom u osječkoj Tvrđi pred Slavonskom kućom organizirana je Memorijalna fišijada "Geza Gudlin".

Memorijalna fišijada   FOTO:STV
Piše: STV / Republika.eu

Čak 56 prijavljenih ekipa na ovogodišnjoj memorijalnoj fišijadi najbolje svjedoči koliko je Geza Gudlin bio omiljen u društvu u svome Osijeku, ali i šire. Fišijada je bila natjecateljskog karaktera, ali u duhu s njegovom šaljivom naravi, nagrađivali su se najgori fiševi. 

"Ja ne znam šta je ljudima da žele osvojiti tu nagradu za najgori fiš jer kod Geze je sve bilo naopako. A da bi to bilo ove godine malo drugačije gospodin general Ante Gotovina i Tomo Bralić iz klape Intrade su nam poslali jednu veliku tunu koju ćemo kasnije ispeći i podijeliti našim građanima u čast Gezi i generalu i klapi Intrade. Vi ste dobro poznavali Gezu, što bi on odlučio da je presudno kod najgoreg fiša? Pa pretpostavljam da je dobar. To bi njemu bilo loše jer kod njega je bio kriterij za fiš, bitno mu je bilo da pogodi temperaturu i ništa više.", kazao je Tomislav Barić, organizator fišijade. 

U veselju i dobroj zabavi počast su mu došli odati uzvanici i poznanici iz različitih sfera društva. Od ugostitelja, profesora, do sportaša i pjevača. Stjepan Jeršek Štef poznavao ga je jako dobro jer su prijatelji bili od malih nogu. 

"On je imao nekih 6-7 godina, onako mali je radio za šankom i svi ga znamo kao vedrog veselog, zafrkanta. On je bio od malena takav, tako da je uistinu bio predodređen za pravog ugostitelja, što danas mislim da takvih ugostitelja, takvog tipa kao što je on nedostaje, pogotovo u našem lijepom Osijeku, u našoj Slavoniji i Baranji. Ali on je ostavio jedan veliki trag.", kazao je Štef. "Tradicija evo i ove godine smo se odazvali. Želimo sudjelovati za pokojnog Gezu i sve ostale koji više nisu uz nas i nadamo se da će se i ta tradicija i dalje održavati i sljedećih godina i za sve one koji nisu s nama. Tko od sportaša pravi najbolji fiš? Pa ja najbolji, Antun Labak. Špehar je drugi, mislim iza mene uvijek.", kazao je Antun Labak, bivši nogometaš. 

A drugi najbolji fiš među sportašima, zapravo je najgori fiš općenito. Časni sud na čelu s poznatim osječkim nogometnim sudcem Željkom Širićem prvo mjesto je dodjelio upravo ekipi Roberta Špehara. Čini se da je proslavljeni nogometaš pobjednički mentalitet s travnjaka naučio prenijeti i za kotlić.

TEKST: stv