EU

MAĐARSKA VLADAJUĆA STRANKA

Moramo izbaciti sve nevladine udruge i organizacije iza kojih stoji Soros

Potpredsjednik mađarske vladajuće stranke Fidesz, Szilard Nemeth, rekao je kako se iz zemlje trebaju izbaciti sve građanske organizacije i nevladine udruge koje financira milijarder George Soros.

Piše: Republika.eu/Advance.hr

Za vrijeme novinske konferencije tijekom jučerašnjeg dana Nemeth je poručio: "Nevladinim organizacijama, kao što je Transparency International, koju financira milijarder George Soros i njegova organizacija Open Society Foundation, treba zabraniti rad u Mađarskoj. Ove organizacije treba odbaciti sa svim raspoloživim sredstvima, mislim da ih se mora izbaciti i duboko vjerujem da su sada stvoreni međunarodni uvjeti za to, pošto je u SAD-u izabran Donald Trump".

Nemeth, koji je ujedno i zamjenik šefa Mađarskog vijeća za nacionalnu sigurnost, objavio je popis od 22 organizacije povezane sa Sorosevim mrežama.

Slične stavove ima i lider stranke Fidesz, mađarski premijer Viktor Orban - naime, on je u razgovoru za mađarske medije prošlog mjeseca istaknuo kako će 2017. godina biti "godina izbacivanja Sorosa i svega onog što njega simbolizira". "U svakoj državi doći će do izbacivanja Sorosa, to već vidimo u Europi. Istražuje se od kuda novac stiže, kakve obavještajne organizacije su povezane, koje nevladine udruge predstavljaju njihove interese", istaknuo je premijer Orban.

Podsjetimo, George Soros je američki investitor mađarskog podrijetla. Povezuje ga se s financiranjem brojnih nevladinih političkih udruga i medija, naročito na istoku i jugoistoku Europe.