Vukovarsko-srijemska

HRVATSKI GEOLOŠKI INSTITUT

U Vukovaru moguće izravno korištenje geotermalne energije

U Gradskoj vijećnici Grada Vukovara održana je press konferencija povodom završetka studije o mogućnosti pronalaženja geotermalne vode za korištenje toplinske energije u gradu Vukovaru

Ivan Penava, gradonačelnik Grada Vukovara   FOTO:Facebook/ Ivan Penava
Piše: Media servis

Studiju o mogućnosti pronalaženja geotermalne vode za korištenje toplinske energije izradio je Hrvatski geološki institut iz Zagreba na inicijativu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave. O rezultatima istraživanja više je rekao Branko Knežević viši stručni suradnik za energetsku učinkovitost Grada Vukovara.

"Studija je analizirala 7 postojećih bušotina koje su se bušile tijekom 50-ih na području Grada Vukovara. Došli su do zaključka da su bušene od nekih 900 do 1750 metara i dobivena je temperatura vode od 40 do 80°C. Slijedom navedenih podataka koje smo istražili u studiji došli smo do zaključka da je na području Grada Vukovara moguće izravno korištenje geotermalne energije za grijanje više stambenih objekata kao i za grijanje gospodarskih zona i gorskih objekata u vlasništvu Grada Vukovara", izjavio je Knežević. Dodao je kako će se u idućoj fazi raditi detaljna površinska geofizička istraživanja na zemljištu u vlasništvu grada Vukovara, a u blizini postojećih toplana na Olajnici i u Borovu naselju kako bi se geotermalna energija koristila za grijanje višestambenih objekata, javnih objekata kao i sportskih te gospodarskih prostora. Gradonačelnik Penava nam je rekao kako su bitna stavka ovog projekta nova radna mjesta.

"Radimo vrlo ozbiljno na ovom kapitalnom projektu koji bi u budućnosti u vrlo značajnoj mjeri trebao promijeniti sliku Vukovara. Radi se o vrlo zahtjevnom projektu i u financijskom smislu i u smislu određenih rizika, ali zbog interesa stanovnika Grada Vukovara spremni smo prihvatiti sve rizike. U slučaju pozitivnog ishoda ovog istraživanja i ostvarivanja ciljeva koje želimo s njim postići, građani Grada Vukovara dobit će u značajnoj mjeri jeftiniju toplinsku energiju, ali i jednako tako ta toplinska energija će biti na raspolaganju i gradskim ustanovama i gospodarskim subjektima na području Grada Vukovara, a u končanici i sam Grad Vukovar će ostvarivati značajne prihode temeljem iste", kaže gradonačelnik. Autori spomenute studije su Staša Borović i Kosta Urumović iz Hrvatskog geološkog instituta.

"Studija je pokazala da postoji potencijal pronalaženja geotermalne vode povoljnih temperatura na području Grada Vukovara, a u drugoj fazi potrebno je provesti površinska geofizička istraživanja i nakon njih istražno bušenje na lokaciji koja će se iskristalizirati upravo nakon tih površinskih istraživanja. Kolegi i meni je jako drago što smo došli na ovu lokaciju jer vidimo da tu ima dosta otvorenog prostora što će biti povoljno za izvođenje samih geofizičkih istraživanja zbog potreba da se tu razvlače razni električki kablovi. Bili bismo jako sretni kad bi lokacija bila prikladna i sa strane vlasništva Grada Vukovara nad zemljištem, ali ne možemo za sada predvidjeti gdje bi bile te potencijalne lokacije. Pronađena voda u postojećim bušotinama je bila od nekih 40-ak stupnjeva na 800metara i 80 stupnjeva na 1700 metara. To naravno ovisi i o sastavu stijena koje se nalaze jer one različito provode toplinu i o sastavu fluida jer fluidi provode toplinu efikasnije svojom cirkulacijom nego što to provode stijene", objašnjava Staša Borović.Dodajmo kako je za izradu Studije iz Proračuna grada Vukovara izdvojeno 62.500,00 kuna s PDV-om, dok je za površinska geofizička istraživanja potrebno izdvojiti oko 3 milijuna kuna nakon kojih će se odrediti potencijalne lokacije za bušenje istražno-eksploatacijske bušotine.