Književnost

MATICA HRVATSKA U OSIJEKU

Dino Pletikapić iz Belog Manastira pobjednik je anonimnog natječaja za prozu

Matica hrvatska ove godine slavi 175. godina dugu tradiciju čuvara kulturne i umjetničke baštine Hrvatske. I osječki ogranak pridružuje se slavlju- 55 je godina otkako djeluje obnovljena udruga. Godinu više napunila je i dugovječna Književna revija. Novi broj donosi izabrane fragmente romana pristiglih na anonimni natječaj za najbolji prozni rukopis.

Dino Pletikapić iz Belog Manastira pobjednik je anonimnog natječaja za prozu   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Povjerenstvo je odabralo i u novi dvobroj Književne revije uvrstilo najbolje tekstove. Prvonagrađen je roman "Metafizika misli " belomanastirskog autora Dine Pletikapića. Ovo mu je prvi duži prozni tekst čiji nastanak krije neubičajenu priču. Naime, na pisanje su ga potakle SMS poruke vulgarnog sadržaja. Pošiljatelja do danas nije otkrio.

Roman, smatra povjerenstvo natječaja, baštini narativne tehnike karakteristične za struju svijesti, a propitkuje jezične simbole i filozofske ideje. Svi su pristigli tekstovi dobri, slažu se članovi, no "Metafizika misli" jedinstvena je cjelina.

"Ove godine nam je stiglo 16 takvih velikih proza gdje smo onda mi kao povjerenstvo, Anđelko Mrkonjić, Tatjana Ileš i ja zapravo stvortili jedan uži krug i na koncu našli jednoglasnog pobjednika i uz to smo još pohvalili tri proze"-kaže Ivan Troja, glavni urednik Književne revije.

Revija još donosi kratke priče, poeziju, zapise i osvrte o domaćoj likovnosti. U pripremi je i idući broj o rumunjskoj književnosti, a kraju se privodi i epohalan Matičin projekt-hrestomatija osječke književnosti.