Ostalo

BUGARSKI VOZAČI OSTAJU U PRITVORU

Nakon spašavanja, 67 migranata u postupku povratka u Srbiju

Migranti koji su pronađeni u kombiju kod Novske većinom su pušteni iz bolnice. Dvadesetak ih je smješteno u prihvatilištu Porin u Zagrebu. Ondje će s ostalima biti do kraja postupka povratka u Srbiju, koji je u tijeku, poručuju iz Ravnateljstva policije.

Kombi je, srećom, već kod naplate Novska zaustavljen, a policija spasila ljude od koji je pola već kolabiralo u skučenom prostoru bez kisika   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

 O daljnjim koracima jučer najavljenog povratka migranata pronađenih u kombiju kod Novske ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić danas je samo kratko rekao:

 

 

Preuzimanje (Desni klik - odaberite "save link as" ili "save target as"...)

‘‘Sad je to struka preuzela, tako da u ovom trenutku ne mogu više reći. Oni koji ne zadovolje uvjete za azil da, bit će vraćeni‘‘, odgovorio je ministar na novinarsko pitanje.Od 67 migranata spašenih iz kombija, dio njih je nakon pružene liječničke pomoći, bilo smješteno u prihvatni centar u Sisku. Neki su već prebačeni u Zagreb, a za njih 38 još traje obrada u PU Sisačko-moslavačkoj, kažu u Ravnateljstvu policije. Voditelj Službe za nezakonite migracije u Upravi za granicu Zvonimir Vrbljanin.

 

 

Preuzimanje (Desni klik - odaberite "save link as" ili "save target as"...)

‘‘Znači, to je postupak donošenja rješenja u slučajevima za nezakonite migrante, odluke o povratku. U Zagrebu su u prihvatilište Porin smještene 22 osobe, oni su izrazili međunarodnu zaštitu zasada. Imamo informaciju da će ih ukupno biti 38, ali te osobe još nisu prevezene u Zagreb. Dva stranca su na Državnom odvjetništvu zbog postupka koji se vodi zbog krijumčarenja, a još pet migranata je u novogradiškoj bolnici‘‘, rekao je.Ministar zdravstva Milan Kujundžić danas je izvijestio kako nitko nije životno ugrožen, budući da je intervencija bila brza. 42 migranata pothlađenih, gladnih i sa simptomima trovanja ugljičnim monoksidom liječnička pomoć pružena je u više hrvatskih bolnica.

 

 

Preuzimanje (Desni klik - odaberite "save link as" ili "save target as"...)

‘‘Preksinoć je bila rana dojava da su ti ljudi životno ugroženi. Ekipe Hitne su se žurno stvorile u Novskoj. Bili su brzo smješteni prema stupnju ugroženosti u bolnice. Na sreću, nitko nije životno ugrožen. Većina je jučer otpuštena iz bolnice, a ostalih nekoliko bit će otpušteni danas i sutra.‘‘, rekao je ministar.Riječ je o mlađim muškarcima, od 20 do 30 godina iz Afganistana i Pakistana, među kojima i 14-ero maloljetnika bez pratnje. Postupak readmisije potrajat će sljedećih nekoliko dana, napominju iz Ravnateljstva policije.

 

 

Preuzimanje (Desni klik - odaberite "save link as" ili "save target as"...)

‘‘U postupku se provodi saslušanje s prevoditeljem ili zastupnikom, ako je potreban, ako se radi o maloljetnicima određuje se skrbnik. I onda se donosi rješenje o povratku kojim se nalaže da su migranti dužni napustiti EU u određenom roku ili će ih se odmah vratiti. Oni u tom postupku mogu izraziti namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu. Ukoliko to izjave, smatra se formalno da njihov status prelazi u status tražitelja međunarodne zaštite. Onda imaju posebna prava i smješta ih se u objekte za tražitelje međunarodne zaštite‘‘, pojašnjava Vrbljanin.

Policija pretpostavlja da bi većina mogla tražiti međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj, zasad su sigurni za 22 smještenih u Zagrebu. U međuvremenu, sisački Županijski sud odredio je jednomjesečni pritvor dvojici Bugara, od 42 i 46 godina, koji su 67-oricu nesretnika pokušali prebaciti u Sloveniju. Tužiteljstvu su priznali da su za to uzeli 4 tisuće eura od Afganistanca u Srbiji. Mlađi je vozio svoj automobil bugarskih oznaka, a stariji bijeli kombi britanskih registracija. Migrante, koji su ilegalno prešli granicu preuzeli su na jednom odmorištu na A3 Bregana - Lipovac.

Kombi je, srećom, već kod naplate Novska zaustavljen, a policija spasila ljude od koji je pola već kolabiralo u skučenom prostoru bez kisika.Centar za mirovne studije i organizacija Are you Syrious pozivaju hrvatske vlasti na pritisak prema Europskoj uniji kako bi se zatvorene granice otvorile, a izbjeglicama kojima su krijumčari zadnja nada, omogućio nesmetan prolazak.